Hlavní obsah

Soud rozhoduje o propuštění dvojnásobného vraha

Právo, Pavel Blažek
MÍROV

Šumperský soud dnes začne ve věznici Mírov rozhodovat, zda se po dvaceti letech dostane na svobodu na doživotí odsouzený dvojnásobný vrah Zdeněk Vocásek. Na jeho případu v roce 1987 pracoval Ivan Smékal, dnes zástupce pražského policejního ředitele pro trestní řízení a šéf pražské kriminálky. Ani po dvaceti letech na vraha Vocáska nezapomněl.

Článek

Byl to tehdy jeden z jeho prvních případů. "Jako vyšetřovatel jsem nastoupil na tehdejší pražský odbor vyšetřování v roce 1986. A tak si Vocáskův případ z roku 1987 pamatuji více. Upamatoval jsem si i jeho oběti. Byly tři, ale jedna z nich vražedný útok přežila," vzpomíná Smékal.

"Člověk bez svědomí"

Vocáska charakterizoval jako citově naprosto chladnou osobnost. "Člověk bez svědomí. Nejen podle mé osobní zkušenosti učiněné při výsleších. I podle tehdejších odborných znaleckých posudků. Znalci před dvaceti lety vyloučili, že by Vocásek byl schopen resocializace. To přispělo i k tomu, že soud nad ním vynesl trest smrti," říká o Vocáskovi Smékal.

Trest smrti tehdy podepsal prezident Gustáv Husák. Poprava měla být vykonána v prosinci1989. Nový prezident Václav Havel výkon trestu pozastavil a soud ho pak změnil na doživotí.

Podle zákona může Vocásek po dvaceti letech požádat o podmíněné propuštění na svobodu, což učinil. Stal se tak prvním odsouzeným k doživotnímu trestu, který by mohl vězení opustit.

Třetí oběť přežila

První obětí Vocáska byl osmačtyřicetiletý slepec Quido Frank. Toho zavraždil na Nový rok 1987 ve Frankově bytě v Praze 2. Ubil ho kladivem a ještě ho bodl šroubovákem do břicha, hrudníku a do oka.

O necelé čtyři měsíce Vocásek zasadil devětašedesátiletému Ferdinandovi Koudelkovi dvanáct bodných ran nožem na ubytovně v Praze 9.

"Vocásek se pokusil ještě o třetí vraždu. Obětí měl být Václav Lácha. Ve spánku dostal od Vocáska ránu kladivem do hlavy v místnosti v domě, kde přespával. Lácha se nezamykal. Útok přežil a zemřel o několik měsíců později na rakovinu. Takže šlo v Láchově případě o pokus vraždy," upřesňuje Smékal.

Oběti Vocáskových útoků pocházely z prostředí opilců žijících na samém okraji společnosti. Dnes bychom je zařadili mezi bezdomovce. Neměli ani majetek, takže loupežný motiv bylo možné vyloučit.

K vraždám vedly malichernosti

"Podle Vocáskovy výpovědi zabíjel v hádce. Jednou proto, že ho oběť odmítla nechat u sebe přespat. Podruhé proto, že si chtěl vzít nějakou drobnost a oběť mu to odpírala. A s Láchou si šel vyřídit jakési účty. Prostě přišel do místnosti, kde Lácha spal, praštil ho kladivem do hlavy a odešel," říká Smékal.

Vocásek by mohl být letos propuštěn na svobodu. Smékal na otázku, zda by se tak mělo stát, neodpověděl. "Dvacet let o něm nic nevím. Nepřišel jsem s ním do styku. Nemohu kvalifikovaně odpovědět. Je to na znalcích a soudu."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám