Hlavní obsah

V kauze exministra Mlynáře podal státní zástupce odvolání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V případu bývalého ministra informatiky a člena US-DEU Vladimíra Mlynáře podal státní zástupce odvolání. V pondělí o tom informoval mluvčí městského státního zastupitelství v Praze Martin Omelka. Je možné, že se státní zástupce odvolal v Mlynářův prospěch, k tomu se však Omelka odmítl vyjádřit.

Článek

Mlynář byl odsouzen kvůli založení společnosti Testcom servis na 5,5 roku do vězení. Žalobce přitom požadoval pouze podmíněný trest. Vladimír Mlynář uvedl, že o odvolání státního zástupce zatím neví. Je-li však odvolání v jeho prospěch, považoval by to za rozumné.

Bývalý ministr je připraven se hájit i proti podmíněnému trestu, jelikož trvá na tom, že je nevinen. "Rozsudek mi mimochodem vytýká něco jiného než obžaloba," prohlásil Mlynář.

V případu Testcom servis pražský městský soud odsoudil rovněž exředitele České televize Dušana Chmelíčka a náměstka společnosti Víta Novotného k šesti letům vězení. Všichni vinu popírají, proti rozsudku se odvolali. Případ ještě projedná Vrchní soud. [celá zpráva]

Firma Testcom servis měla provozovat internetový portál veřejné správy. Obžalovaní podle soudu uzavřeli pro stát jednoznačně nevýhodnou smlouvu a na její činnost použili 7,5 miliónu korun z rezervního fondu příspěvkové organizace Testcom.

Co je Testcom servis

Ministerstvo informatiky pod Mlynářovým vedením vyčlenilo 7,5 miliónu korun na založení firmy Testcom servis, s. r. o., která měla provozovat Portál veřejné správy. Mělo jít o dceřinou firmu společnosti Testcom, která je příspěvkovou organizací ministerstva.

Zákon zakazuje příspěvkovým organizacím ministerstva zakládat a financovat soukromé společnosti. Mlynář ale namítá, že jím založená společnost byla vždy ve vlastnictví státu a zákon proto porušen nebyl. Exministr rovněž poukazuje na to, že Testcom servis byl takto uznán i krajským obchodním soudem.

Zisk měl ale podle smlouvy zůstávat Testcom servisu a o jeho rozdělení měli podle žalobce rozhodovat Chmelíček s Novotným. Stát měl ještě za některé služby platit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám