Hlavní obsah

Zmizení třináctileté dívky z Klokánku šetří policie jako únos

Právo, ČTK, Markéta Pudilová
BRNO

Třináctiletou dívku, která žila v rodině týraného osmiletého chlapce a která v noci na sobotu zmizela z brněnského centra pro týrané děti Klokánek, asi někdo unesl. Z dokumentu, do něhož se v neděli podařilo Právu nahlédnout, vyplývá, že noční zmizení dívky bylo nahlášeno jako únos.

Článek

"Je to jedna z variant, kterou zkoumáme," uvedla v neděli odpoledne mluvčí brněnské policie Andrea Procházková.

Dívku se policisté bezúspěšně pokoušeli najít celou noc i den. V neděli po ní bylo vyhlášeno celostátní pátrání. [celá zpráva] Variantě, že byla unesena nahrává i to, že ji necelá stovka policistů, která začala okamžitě pátrat, dosud nenašla. "Kdyby utekla ven, zřejmě bychom ji už objevili," podotkla Procházková. 

Možnost, že dívka se úzkým otvorem okenní ventilačky neprotáhla sama, uvedla hned v počátku vedoucí Klokánku Ditta Pokorná. [celá zpráva]

Sestra ženy, která děvče vychovávala, řekla ČTK, že Anička trpí těžkou sociální fobií, která pravděpodobně vedla k jejímu útěku z Klokánka.

Popis dívky

Policie také zveřejnila popis dívky a to, co měla naposledy na sobě. "Je asi 160 centimetrů vysoká, hubené až štíhlé postavy, s kratšími hnědými vlnitými vlasy. Nosí výrazné brýle obdélníkového tvaru s modrými obroučkami. Naposledy měla na sobě černý trikot, béžové kalhoty a šedé sportovní semišové boty," řekl novinářům Jaromír Komenda, vedoucí oddělení násilné trestné činnosti, který má případ na starosti.

Pěstounka minulý týden vyhledala pomoc krizového centra

O Aničku se původně starala babička paní Mauerové, která týrala svého syna. Na hlídání ji k ní dávali lidé, kterým půjčovala chatu. Jednou se však pro děvčátko nevrátili. Když babička umřela, vzala si dívku s těžkou sociální fobií s rysy autismu Klára Mauerová. Dívka byla na pěstounku i další členy nové rodiny citově vázána, jiných lidí se bála.

"Babička nám neřekla, jak se u ní dítě objevilo a my jsme po tom ani nepátrali. Klára se usilovně snažila dát celou situaci do souladu s právem, bojovala o děvče několik let. Právě kvůli Aniččině fobii se velmi bála, že by jí dítě odebrali a pobyt v cizím prostředí by mohl mít katastrofální následky," popsala Gabriela Pokorná, sestra ženy, která svého syna týrala.

Proč Klára Mauerová, která se loni rozvedla s otcem svých synů, týrala Ondřeje, se neví. Příbuzní tvrdili, že byla v silném stresu a že se týrání neopakovalo pravidelně. Pracovník jednoho z brněnských krizových center v neděli potvrdil, že Klára Mauerová v sobotu 5. května využila jejich služeb. "Všichni jsme jí nabízeli pomoc, ale ona byla přesvědčená, že to zvládne," uvedla Gabriela Pokorná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám