Hlavní obsah

Na Vltavě začne pomáhat vznášedlo strážníků

– PRAHA
Novinky, Petr Nový

Pražská městská policie představila ve čtvrtek na hladině Vltavy v metropoli nové vznášedlo, které pomůže strážníkům v práci při mimořádných událostech. Jedinečné zařízení pohybující se nad pevnou zemí i vodní hladinou umožňuje snadno překonávat překážky, kterými jsou například pro motorové čluny pražské jezy.

Článek

"Rozhodli jsme se toto speciální zařízení pořídit, aby jím záchranné a bezpečnostní složky na území Prahy mohly disponovat. Ve správě ho má městská policie, je však samozřejmě k dispozici i dalším záchranářům v metropoli," řekl náměstek pražského primátora Rudolf Blažek, do jehož kompetence činnost městské policie spadá.

Vznášedlo může být nasazeno například pro záchranu tonoucích, neboť díky jedinečné schopnosti překonávat jezy se jeho posádka dostane velmi rychle k člověku, který potřebuje pomoc. "Využití však najde také při povodních, neboť jako jediný druh dopravního prostředku může na vodu, když to mají klasické lodě zakázané," doplnil Blažek.

Dále ho bude možné využít i v případě, že by na Vltavě zamrzly ledy. Protože se vznášedlo pohybuje nad povrchem, může se dostat i k člověku, pod kterým se prolomil led. Využití najde i mimo Vltavu, může se transportovat na vleku za automobilem či v podvěsu pod vrtulníkem.

Pořízení vznášedla vyšlo pražský magistrát na necelé dva milióny korun. Stroj má oproti poměrně vysoké pořizovací ceně velmi nízké provozní náklady. Jedna hodina provozu vychází přibližně na 400 až 450 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám