Hlavní obsah

Z vraždy alkoholičky se zpovídá plachý přítel

Novinky, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Další domácí tragédii začal řešit liberecký krajský soud, kde se z loňské únorové vraždy 60leté ženy zpovídá její o osm let mladší druh František Haba z Janova nad Nisou. Podle obžaloby přítelkyni po hádce, která mezi nimi vypukla, několikrát udeřil cihlou do hlavy a obličeje.

Foto: Karel Kavička

Průčelí rezidence pod lešením

Článek

"Pak do ní kopal tak dlouho, dokud nezůstala bez hnutí ležet," pokračuje se v obžalobě s tím, že zraněnou ženu nechal ležet, nepomohl ji a potom ji ještě odtáhl za kuchyňskou linku. Těžce zraněná žena se zlomenými žebry krvácela do pohrudnice. "Zemřela udušením po následném vdechnutí krve," konstatoval soudní patolog.

Na jeho oblečení našli krev

Sám obžalovaný ale svou vinu popírá a tvrdí, že v době smrti ženy byl u svých rodičů. "O tom, že zemřela, jsem se dozvěděl až od policie. Byl jsem u matky v Tanvaldu," uvedl před senátem Haba a dále odmítl vypovídat, protože prý všechno už řekl vyšetřovateli.

Jak ale podle shromážděných důkazů vyplynulo z vyšetřování, z činu muže usvědčují skvrny od krve, které kriminalisté našli na jeho oděvu. "Nikdy jsem jí neublížil, naopak ona mě udeřila do hlavy," vypověděl v přípravném řízení.

Démon alkohol

Podle svědků žil Haba se svou družkou tři roky a jejich soužití začalo být problematické pokaždé, když se oba napili. Samotného obžalovaného svědci a sousedé charakterizovali jako plachého muže, jenž se dokázal projevit pouze po požití alkoholu. Potom se často pral. Žena byla naopak těžká alkoholička, které stačila jediná sklenka k tomu, aby se dokázala bavit hlučně a nevybíravě. Bývalý manžel zavražděné ženy dokonce u soudu vypověděl, že se o ni Haba dobře staral, hlídal, kdy má brát léky, pečoval i o dům.

Hlavní líčení předsedkyně senátu v pondělí odročila na 11. února. Obžalovanému, který je stíhán na svobodě, hrozí až patnáct let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám