Hlavní obsah

Soud zprostil Srbu obžaloby v kauze Český dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Městský soud v Praze ve čtvrtek zprostil obžaloby bývalého sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srbu a další dva obžalované v kauze údajně nevýhodného pronájmu Českého domu v Moskvě. Srba přesto i nadále zůstává ve vězení, kde si odpykává dvanáctiletý trest za přípravu vraždy novinářky.

Článek

Srba měl podle obžaloby před šesti lety spolu s šéfem společnosti Hotel Český dům Stanislavem Breiem a hlavním účetním komplexu Miroslavem Karlem budovu nevýhodně pronajmout, a stát tak připravit o zhruba 26 miliónů korun.

Podle státního zástupce mohl stát inkasovat za pronájem Českého domu nejméně 54 miliónů korun, dostával ale jen 28 miliónů. S tímto názorem však soud nesouhlasil.

"Neshledali jsme, že by toto nájemné bylo v rozporu s nároky státu, protože nebylo prokázáno, že by bylo pro ČR nevýhodné. Nebyl ale prokázán ani opak," uvedl předseda senátu Pavel Benda. Žádný z osmi vypracovaných znaleckých posudků totiž podle něj jasně neodpověděl na to, za kolik skutečně mohl stát Český dům pronajmout.

"Z žádných důkazů nevyplývá, že by obžalovaní jednali tak, aby poškodili stát a že by mu způsobili škodu," nesouhlasil soudce s názorem obžaloby a doplnil, že jednání obžalovaných nevykazuje znaky trestného činu.

Státní zástupce ale nemíní nic vzdát a ještě v jednací síni se na místě odvolal. Věc proto bude ještě projednávat pražský vrchní soud.

Srba měl nájemní smlouvu předložit přímo Kavanovi

Brei s Karlem údajně založili jako zaměstnanci ministerstva zahraničí akciovou společnost Hotel Český dům a budovu pronajali i přesto, že nesměli podle zákona působit ve vedení soukromých firem.

Srba jim měl pomáhat tím, že zadržoval smlouvu o nevýhodném pronájmu, nedal ji k posouzení odborům na ministerstvu zahraničí a předložil k podpisu přímo tehdejšími šéfu diplomacie Janu Kavanovi. Soud ale tuto verzi odmítl.

"Založit v roce 2000 akciovou společnost a od ní vybírat pronájem byla jedna z variant řešení problému Českého domu, když nový zákon nedovoloval ministerstvu zahraničí podnikat. Sice to nakonec byla varianta nevhodná, ale další možnosti byly nereálné a také špatné. Šlo o to vybrat to nejméně nevýhodné řešení a uzavření Českého domu jím rozhodně nebylo," podotkl soudce.

Brei: Pravda zvítězila

Všichni tři muži byli obžalování ze zneužití informací v obchodním styku a z porušování povinnosti při správě cizího majetku, za což jim hrozilo až 12 let za mřížemi. I kdyby však soud uznal Srbu vinným, potrestat ho nešlo. Bývalý generální sekretář už jeden dvanáctiletý trest dostal za zmíněnou přípravu vraždy novinářky Sabiny Slonkové a české zákony neumožňují tresty sčítat.

Srba kvůli aféře kolem Českého domu v březnu 2001 rezignoval dopisem tehdejšímu ministrovi Kavanovi na svou funkci. U soudu ve čtvrtek odmítl, že by tím přiznával svou vinu, jak to prý chápala obžaloba.

"Mediální hysterií ze mě udělali zločince. Státu ale žádná škoda nevznikla, což potvrzují i znalecké posudky. Naopak té škodě bylo zabráněno," řekl při závěrečné řeči Srba, který se pak k rozsudku odmítl vyjádřit.

"Chtělo by se říct, že pravda zvítězila. Jsme rádi, že to takhle dopadlo. Je to takřka sedm let, kdy člověka svým způsobem pronásledují a samozřejmě to ovlivnilo život můj i celé mé rodiny. Jsme tedy šťastni, že už to skončilo a podle nás spravedlivě," reagoval na rozsudek Brei.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie žene Srbu k soudu kvůli Českému domu

Bývalý přední úředník ministerstva zahraničí pod vedením Jana Kavana (ČSSD) Karel Srba čelí dalším problémům. Společně se šéfem akciové společnosti Hotel Český...

Srba opět před soudem, tentokrát kvůli korupci

Podrobně ve středu senátu Městského soudu v Praze vylíčila Eva Tomšovicová uplácení při zadávání státních zakázek na rekonstrukci českých zastupitelských úřadů...

Výběr článků

Načítám