Hlavní obsah

Kauza agenta Minaříka skončila, Nejvyšší soud odmítl dovolání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Nejvyšší soud odmítl dovolání nejvyšší státní zástupkyně v případu někdejšího agenta StB Pavla Minaříka, jehož soudy po více než patnáctiletém procesu zprostily obžaloby z přípravy pumového atentátu v sídle rádia Svobodná Evropa v Mnichově. Rozhodnutí padlo minulý týden v neveřejném zasedání a dosud nebylo zveřejněno v internetové databázi.

Článek

V pondělí to potvrdil mluvčí nejvyššího soudu Petr Knötig a doplnil, že kauza Minařík tak definitivně skončila.

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká v dovolání podaném v neprospěch Minaříka požadovala, aby se vyšetřování vrátilo do přípravného řízení na Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Důstojníci úřadu by prý měli vyslechnout svědky, především pracovníky Svobodné Evropy. Nejvyšší soud dovolání odmítl, což znamená, že se podstatou sporu nezabýval a rozhodl z formálních důvodů. Argumentaci Knötig nezveřejnil, objeví se až v písemné podobě verdiktu.

Již v roce 1993 byl sice Minařík za přípravu atentátu odsouzen ke čtyřem rokům vězení, případ se ale vrátil k doplnění vyšetřování. Od té doby bylo stíhání už dvakrát zastaveno, rozhodnutí ale vždy zrušil Nejvyšší soud. Čtvrtá obžaloba na Minaříka byla podána předloni v srpnu.

Případ měl řešit brněnský městský soud, ale dospěl k závěru, že mu kauza nepřísluší a že by se jí měl zabývat Obvodní soud pro Prahu 5. Nejvyšší soud rozhodl, že případ bude projednán v Brně. Verdikt městského soudu pak potvrdil i Krajský soud v Brně.

Minařík působil jako agent ve Svobodné Evropě od roku 1969 do roku 1976. V té době zaslal podle Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu svým nadřízeným v pražské centrále nejméně tři návrhy na provedení pumového atentátu v prostorách rádia. Státní bezpečnost však útok neuskutečnila. Akci provedla až v roce 1981 prostřednictvím najatých teroristů rumunská tajná služba a zranila při tom čtyři lidi.

Minařík je stále stíhán za pojišťovací podvod ve výši několika milionů korun z roku 1996.

Reklama

Související témata:

Související články

ÚDV znovu navrhuje obžalovat agenta Minaříka

Policejní rada Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) ve čtvrtek předá Městskému státnímu zastupitelství v Brně návrh na obžalobu bývalého...

Soud zastavil stíhání agenta StB Minaříka

Brněnský městský soud zastavil trestní stíhání bývalého agenta komunistické Státní bezpečnosti (StB) Pavla Minaříka. Trest mu hrozil za to, že v polovině 70....

Výběr článků

Načítám