Hlavní obsah

Soud očistil obžalovaného elitního policistu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Bývalého šestačtyřicetiletého policejního důstojníka Zdeňka Filipce, který patřil donedávna k vyšetřovatelům ostravské expozitury Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, zprostil v pátek Okresní soud v Ostravě obžaloby ze tří trestných činů.

Článek

Soud sice uznal, že policista porušil služební předpisy, když byl ve spojení s lidmi z podsvětí a v jejich zájmu si neoprávněně v policejních evidencích zjišťoval tajné informace, nejde ale prý o trestný čin. Státní zástupce se proti rozsudku na místě odvolal, takže kauzu bude muset ještě přehodnotit Vrchní soud v Olomouci.

Kamarádovi prozradil informace o odposleších

Policejní komisař Filipec, který se úspěšně podílel na odhalování nejzávažnějších hospodářských kauz na Ostravsku, se dostal na šikmou plochu v roce 2003, když podle obžaloby vyzradil svému dlouholetému kamarádovi a později odsouzenému podnikateli Lubomíru Vargovi informace o sledování a odposleších.

Pravděpodobně tak znemožnil svým kolegům z jiného policejního útvaru objasnit v celém rozsahu závažný případ daňových úniků, kterých se Varga s dalšími lidmi dopouštěl.

Neoprávněné lustrace v evidencích

Podle soudce Michala Bendy bylo sice prokázáno, že Filipec prováděl neoprávněné lustrace v evidencích, nicméně nejde o trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele, neboť nebyl prokázán neoprávněný prospěch. "Jde o kárné provinění proti předpisům Policie ČR, ale nikoliv trestný čin," řekl soudce. Filipec se k rozsudku odmítl vyjádřit a před novináři utekl.

Podle obžaloby se Varga, který do ČR z Rakouska pašoval zlato, obrátil v září 2003 na Filipce s prosbou o přátelskou pomoc a předal mu poznávací značky čtyř automobilů, které ho a jeho kolegy sledovaly.

Filipec v policejní evidenci zjistil, že jde o policejní automobily. Vargovi to pravděpodobně prozradil, což se ale nakonec při soudním jednání nepodařilo stoprocentně prokázat. Policista byl poté postaven mimo službu a později od policie odešel na vlastní žádost a s příslušným odstupným. Ladislav Varga byl mezitím za pašování zlata odsouzen k devítiletému trestu odnětí svobody - český stát připravil minimálně o 55 miliónů korun.

Reklama

Související články

Pomoc kamarádovi přivedla policistu před soud

Ze tří trestných činů se od čtvrtka před ostravským okresním soudem zodpovídá bývalý policista Zdeněk Filipec (45), který patřil donedávna k zaměstnancům...

Výběr článků

Načítám