Hlavní obsah

JAR dostala českou žádost o uvalení vazby na Krejčíře

Právo, Novinky, pno, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Oficiální žádost České republiky o uvalení vazby na uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře dorazila ve čtvrtek na český zastupitelský úřad v Jihoafrické republice (JAR). Český velvyslanec by ji měl ještě během dne předat diplomatickou cestou tamním úřadům. O uvalení vazby bude soud rozhodovat příští středu.

Článek

Česká republika se snaží o vydání Krejčíře všemi možnými cestami. Situace v JAR se však ve středu zkomplikovala poté, co jihoafrická vláda pozastavila vydávání podezřelých osob do zahraničí. [celá zpráva]

Toto nařízení nesouvisí se zadržením Radovana Krejčíře, ale má souvislost s případem amerických manželů, kteří se do USA nechtějí z JAR vrátit. Podle Krejčířových právníků se však nařízení vztahuje i na něj.

O uvalení vazby bude místní soud rozhodovat ve středu.

Krejčíř čelí obvinění za násilnou i majetkovou trestnou činnost

Krejčíř, který je v Česku obviněn z řady zločinů, uprchl před spravedlností na Seychelské ostrovy. Jihoafrická policie ho zadržela o víkendu na mezinárodním letišti v Johannesburgu, do země vstoupil pod falešnou identitou. [celá zpráva]

Krejčíř je v ČR stíhán především pro třímiliardový celní dluh za dovoz ropných produktů a pokus o komplikovaný podvod na státním podniku Čepro. Policie jej také podezřívá z přípravy vraždy. Stíhána je také Krejčířova manželka, a to kvůli trestnému činu podílnictví.

Trestní stíhání Radovana Krejčíře

Krejčíř je v Česku obviněn za rozsáhlou majetkovou i násilnou trestnou činnost. Většina jeho stíhání se točí kolem třímiliardového celního dluhu za dovoz ropných produktů a pokus o komplikovaný podvod na státním podniku Čepro.

V případě kolem údajného celního dluhu policie Krejčíře viní z toho, že byl hlavou zločinného spolčení. V souvislosti s touto kauzou je také obviněn z přípravy vraždy celníka.

Ostravský krajský soud v srpnu 2006 vyměřil Krejčířovi první nepodmíněný trest - za údajný podvod z roku 1996 má jít podle tisku na 6,5 roku do vězení a má zaplatit třímilionovou pokutu. Verdikt není pravomocný.

Zdroj: ČTK

Krejčíř uprchl na Seychelské ostrovy v červnu roku 2005 kriminalistům z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, kteří s ním v jeho bytě prováděli domovní prohlídku. Později za ním na ostrovy přijela i manželka se synem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám