Hlavní obsah

Jak Krejčíř trávil svůj čas na Seychelách

Novinky, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radovan Krejčíř strávil 19 měsíců na Seychelách, souostroví v Indickém oceánu. Policie po něm pátrala od 18. června, a protože měl od roku 1996 tamní občanství, tušila, že uprchl právě na Seychely. Jeho pobyt ale oficiálně potvrdil až 9. září 2005 Interpol.

Článek

Jeho pobyt v tomto "ráji" nebyl nijak překvapivý. Už při domovní prohlídce našli policisté několik seychelských cestovních pasů. Navíc na ostrově si už za pobytu v České republice vytvořil zázemí. Měl tu podnikatelské záměry a začal s výstavbou kasina.

Stěhování do ráje ve velkém stylu

Krejčíř v prvních týdnech svůj útěk pojal spíš jako stěhování. Už na konci srpna 2005 zadržela policie kamión, který přepravoval věci uprchlého do zahraničí. Na ostravském letišti policisté zajistili i Krejčířovo žluté Porsche, které si chtěl na ostrovy nechat poslat.

V polovině září za ním dokonce přijel jeho zaměstnanec a přivezl dva psy patřící rodině. Později to Krejčíř jednoduše zdůvodnil: "Syn bez nich nemohl být." Krejčíř se stává okamžitě středem pozornosti ostrovanů, protože na Seychelách není zvykem tato zvířata chovat.

Novináři ho našli, policisté ne

Policisté si utrhli ostudu už tím, že jim Krejčíř utekl, následovala další, když stále nebyli schopni na Seychely odjet. Zato novináři si u něj podávali dveře. Sedmnáctého září poprvé Krejčíř promluvil ze Seychel snad do všech významných českých médií: "Přál bych si nejvíc, aby v České republice co nejdřív dotáhli vyšetřování, a to vyšetřování bylo objektivní a řešeno u soudního líčení." 

Nakonec tehdejší ministr vnitra František Bublan dva policisty poslal, aby v zemi vyzvěděli, jak Krejčíře dostat zpět do ČR. "My musíme jednat s místní policií, s místním prokurátorem, abychom jim také řekli, jaká osoba se tam vyskytuje," vysvětloval Bublan.

Za Krejčířem mezítím jezdili i jeho přátelé z Česka. Byl ho navštívit například Tomáš Pitr, v kontaktu měl být i se šéfem příbramského fotbalu Jaroslavem Starkou.

Tajemná směnka pro ČSSD

Radovan Krejčíř dál z ostrovního ráje provokoval. Zmínil, že půjčil ČSSD v roce 2002 šedesát miliónů korun a může to předložením směnky dokázat. Peníze měly jít přes Stanislava Grosse. Směnka se později objevila, byla ale posouzena jako padělek a Krejčíř poté přestal komunikovat s médii.

Ke konci roku 2005 začíná kauza Krejčíř blednout, přestalo se mluvit o tom, že by se mohl vrátit zpět do země. ČR ale o vydání usilovat nepřestala. Úřady se pokusily uzavřít se Seychelami smlouvu, podle které by mohl být vydán. Rozvědka jeho pobyt sledovala. Jiní ale byli pesimističtí. "Vydají ho maximálně tak na známkách," zhodnotila šance vydání bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová.

Harpuna ho poslala na policejní stanici

Krejčíř okusil i seychelské vězení. Na začátku roku 2007 ho zadržela seychelská policie. Důvod? Nedovolené ozbrojování. Jeho harpuna nesplňovala parametry předepsané tamními úřady. Ministr vnitra Ivan Langer je nadšený: "Řeší se to teď na úrovni Interpolu a diplomatů." Druhý den je ale Krejčíř propuštěn.

O měsíc později na ostrov dorazila skupina sedmi českých politiků, zákonodárců a policejních úředníků. Delegace jednala o smlouvě o vydávání hledaných a odsouzených osob.

SOUOSTROVÍ SEYCHELY

rozloha: 455 km2

hlavní město: Victoria

obyvatelstvo: žádné původní není, ostrov obývají přistěhovalci z Evropy

počet obyvatel: 82 tisíc

nejvyšší hora: Morte Seychelos (905m)

Souostroví se nachází v Indickém oceánu asi 1600 kilometrů východně od pobřeží Afriky, severně od ostrova Madagaskar. Skládá se ze 115 velmi malých ostrovů. Obydlena je necelá třetina z nich. Největší z nich, Mahé, má rozlohu 142 kilometrů čtverečních.

Krejčíř se vysmívá: "Nejenže nevěřím, ale dokonce vím, že nebudu vydaný. Celé je to nesmyslné," řekl pro aktuálně.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám