Hlavní obsah

Procesy s Krejčířem se budou muset zopakovat

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Pokud bude podnikatel Radovan Krejčíř vydán do České republiky, má u českých soudů nárok na nové projednání případů, ve kterých již byl odsouzen ve své nepřítomnosti. Krejčíř zatím u českých soudů dostal nejdříve loni na začátku roku v Karviné dvouletý podmíněný trest za daňové machinace při dovozu luxusních aut z Německa v letech 1993 až 1995.

Článek

Loni v srpnu mu pak Krajský soud v Ostravě vyměřil 6,5letý trest vězení a třímiliónovou pokutu za podvod při obchodu s akciemi Tepláren Otrokovice. Tento trest zatím není pravomocný.

Pokud si Krejčíř požádá, aby se tyto kauzy projednávaly znovu v jeho přítomnosti, musí mu české soudy automaticky vyhovět. "Obecně platí, pokud bylo konáno soudní řízení proti uprchlému a ten uprchlý žádá po návratu do České republiky, aby bylo hlavní líčení před soudem provedeno znovu, tak je soud povinen této žádosti vyhovět," řekl Právu soudce ostravského krajského soudu Vít Veselý, který je v současné době pověřen řízením trestního úseku.

Celé hlavní líčení se musí opakovat

"Je to jednoznačné právo obžalovaného, jestli se smíří, spokojí s rozsudkem, nebo bude žádat o nové hlavní líčení u soudu," doplnil Veselý. Hlavní líčení se podle něho musí v takových případech celé zopakovat, pokud by Krejčíř chtěl i s výslechy všech svědků.

Krejčířův advokát Tomáš Sokol Právu řekl, že zatím možnost opakování procesů vůbec neřeší. "Já vůbec nevím. Zatím je pan Krejčíř v Johannesburgu a já mám úplně jiné starosti. Tato možnost přichází v úvahu, pokud by byl vydán do České republiky," konstatoval Sokol.

Podle státního zástupce Dušana Táborského, který Krejčíře obžaloval v několika případech, to určitě bude mít dopad na soudní řízení, která jsou proti Krejčířovi vedena. "Případ podvodu s akciemi se u krajského soudu dlouho vlekl. Navíc kdo ví, jak by případně svědci znovu před ním (Krejčířem) vypovídali," poznamenal žalobce.

Podle něj české zákony nahrávají pachatelům. "Když se nějaký obžalovaný, který uprchl, vrátí do republiky po 10 nebo dokonce 15 letech, tak se musí řízení na jeho žádost také opakovat. Svědci si budou v těchto případech po takové době těžko něco pamatovat," dodal Táborský.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám