Hlavní obsah

Policisté chtěli přepadnout pumpu, teď stojí před soudem

Právo, Novinky, Jindra Pašková
TACHOV

Před soudem v Tachově stanuli v úterý dva bývalí policisté dálničního oddělení v Ostrově u Stříbra. Loni v srpnu údajně připravovali loupežné přepadení čerpací stanice na dálnici ve směru na Rozvadov. Obžaloba viní 28letého Karla Nováka a o rok mladšího Petra Talafanta z loupeže ve stadiu přípravy formou spolupachatelství.

Článek

K přepadení mělo dojít v noci na neděli 20. srpna 2006. Pachatelé měli rozdělené úlohy. Talafant byl ve službě a jeho úkolem bylo monitorovat  situaci kolem čerpací stanice. Přepadení měl provést Karel Novák s dalším komplicem. Než se mohlo cokoli stát, ukončila akci za dramatických okolností policejní zásahová jednotka.

Ta sice zastihla vůz s dvojicí mužů na pumpě, zadrženi ale byli o 30 km dál na Svaté Kateřině. Novák, který řídil, nejprve narazil do auta, které se mu snažilo zabránit ve výjezdu a současně prý ohrozil tři těžkooděnce.

Ve svém voze citroen se pak snažil zběsile ujet, stíhající policisté proto použili varovné výstřely. Na Svaté Kateřině Nováka zastavilo policejní auto, když do citroenu narazilo a otočilo ho. V autě byla nalezena v igelitové tašce služební pistole. Podle Nováka měl zbraň i spolujezdec Michal Kindl.

Jeden hází vinu na druhého

Bývalí kolegové policisté se vzájemně obviňují, kdo s nápadem přepadení přišel. "Nedokážu si zdůvodnit, proč jsem na jeho myšlenku kývl," tvrdil Novák.

Talafant využil práva nevypovídat, ze čtené výpovědi ale vyplynulo, že se necítí v ničem vinen. Slovům Nováka o přepadení nepřikládal vážnost.

Novák po něm údajně chtěl sehnat i třetí osobu do akce, nakonec ji však zajistil sám. U soudu Novák tvrdil, že si onu noc vše rozmyslel, měl strach, a k činu ho podle jeho slov ponoukal právě spolujezdec. "Akci pak táhl on sám. Přesvědčoval mě, že se nemůže nic stát," tvrdil a odvolával se na údajný odposlech, který by jeho slova mohl potvrdit. K čerpací stanici jel nakonec podle svých slov jen proto, že ji chtěl jeho spolujezdec vidět.

Soudce Miroslav Vajgant vyslechl obžalovaného, přečetl listinné důkazy a líčení odročil.

Reklama

Související témata:

Související články

Policisté si při loupeži rozdělili úkoly

Policisté z dálničního oddělení v Ostrově na Tachovsku, kteří se o víkendu chystali vyloupit čerpací stanici, měli své úkoly dobře rozdělené. Policisté...

Výběr článků

Načítám