Hlavní obsah

V budově brněnského magistrátu byla skutečně trhavina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kufřík, kvůli kterému bylo na konci března evakuováno z brněnského magistrátu téměř 400 lidí, obsahoval zřejmě průmyslovou trhavinu danubit. Rozbušky napojené na mobilní telefon byly připojeny k pěti kilogramům hmoty. V mobilním telefonu však nebyla baterie, systém proto nebyl funkční.

Článek

Při evakuaci magistrátní budovy nebyl nikdo zraněn, zásah si vyžádal nasazení desítek policistů a pyrotechniků. Kvůli vymezení bezpečnostní zóny kolem objektu bylo rušné Malinovského náměstí v Brně uzavřeno. Kolem neprojížděly tramvaje ani autobusy. [celá zpráva]

Neznámý člověk nechal kufřík loni v dubnu v úschovně na hlavním nádraží v Brně. Několikrát zavazadlo kontroloval a předplácel úschovné na další měsíce, naposledy v srpnu. Pak už se ke schránce nevrátil a kufřík tak skončil na magistrátu. Úředníci ho koncem letošního března otevřeli, aby zjistili, kdo je majitelem. Pak přivolali policii.

Identifikační portrét muže, který uložil kufřík do úschovy.

Podle Romana Čecha z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu byl výbušný systém vyroben odborně. Kriminalisté na základě výpovědí svědků sestavili portrét člověka, který zavazadlo na nádraží nechal.

Co je to Danubit?

Danubit je plastická báňská trhavina používaná k odstřelům skal. Je určena pro hromadnou těžbu na povrchu i v podzemí a lze ji používat i pod vodou.

Zdroj: ČTK

Jde o muže ve věku 50 až 55 let, jenž hovořil plynně slovensky. To ale nemusí nutně znamenat, že je Slovák. Je zhruba 190 centimetrů vysoký, má robustní sportovní postavu, byl oholen a působil upraveným a čistým dojmem. Měl krátké světlehnědé prošedivělé vlasy. U sebe měl příruční taštičku s poutkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám