Hlavní obsah

Dvojnásobná vražda skončí po 13 letech opět u soudu

– ÚSTÍ NAD LABEM

Ústecký krajský soud v pátek rozhodl, že obnoví řízení v případě dosud nepotrestané vraždy dvou starých sudetoněmeckých občanů Šluknova na Děčínsku. Podezřelý Michal Bílý se proti rozhodnutí na místě odvolal k vrchnímu soudu.

Článek

Bílý byl z vraždy bratrů Františka (1911) a Eduarda (1909) Bienertových obžalován již v roce 1991. Po kolotoči soudních jednání byl nakonec o dva roky později odsouzen na dva roky a devět měsíců jen za porušování domovní svobody a pokus krádeže.

Státní zastupitelství předložilo soudu nové důkazy o vině v minulosti již několikrát trestaného Bílého a krajský soud rozhodl o obnovení řízení.

Bílý, který je ve vazbě, aby neovlivňoval svědky, dnes u soudu řekl, že nikoho nezavraždil. Před soudem dnes odmítl vypovídat bratr Bílého. Této možnosti využila v minulosti také jeho sestra.

Důvodem obnovení řízení je podle soudu především výpověď bývalé družky Angeliky. Zatímco krátce po vraždě vypovídala, že nic neví, v červnu uvedla, že se od Bílého kvůli této vraždě odstěhovala. Nyní žije v Německu a již se prý nebojí vypovídat.

Obnovené líčení může začít v září

V případě třináct let staré vraždy hrozilo nebezpečí, že obnovit řízení již nebude možné. V neprospěch obžalovaného lze totiž obnovit řízení jen do poloviny výše trestu, která by mu v případě uznání viny hrozila. Deset let od potvrzení rozsudku vrchním soudem by uplynulo v dubnu 2004.

Vrchní soud má nyní potvrdit, nebo zrušit rozsudek krajského soudu. Pokud rozsudek nabude právní moci, obnovené hlavní líčení se uskuteční v září. Obžalovaný do té doby bude ve vazbě.

Pohnutý osud sourozenců Bienertových

Bratři Bienertovi a jejich sestra Alžběta byli sudetští Němci, kteří se narodili ve Šluknově. František jako textilní odborník nemusel odejít po válce do Německa. Zůstat ve Šluknově mohla i Alžběta. Do odsunu byl ale zařazen Eduard. Ten se s tím ale nesmířil, utekl z transportu a 20 let se skrýval na půdě rodinného domu. V polovině 60. let ho objevili hasiči. V té době již protiněmecké vášně pominuly, a tak Eduard mohl zůstat se svými příbuznými.

V noci na neděli 16. září 1990 začal dům Bienertových hořet. Hasiči našli v domě bratry v krvi. František byl po úderech tupým předmětem na místě mrtev. Eduard zemřel cestou do nemocnice.

Pokud soud uzná Bílého vinným z dvojnásobné brutální vraždy, hrozí mu až výjimečný trest odnětí svobody. Na zmírnění případného trestu by mohla mít vliv doba od uplynutí trestného činu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám