Hlavní obsah

Pacientku v Plzni málem ubili na nemocničním lůžku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Čtyřiatřicetiletou Renatu Barnetovou brutálně napadla v nemocničním pokoji psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice v Plzni jiná pacientka. Zaútočila na ní v noci ze 7. na 8. února, když spala. Bila ji kovovou židlí. Protože vedení nemocnice případ policii neoznámilo, podala Renata Barnetová po dvou měsících trestní oznámení sama.

Článek

Když se probrala k sobě, měla ofáčovanou hlavu, ve které jí hučelo jako ve vosím úlu. Sotva se také mohla hýbat. Naposledy si pamatovala, že ji večer dala sestra prášky na spaní a pak usnula. Až později s hrůzou zjistila, co se tu noc na nemocničním pokoji psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice v Plzni odehrálo. Čtyřiatřicetiletou Renatu Barnetovou brutálně napadla ve spánku její spolupacientka. Kovovou židlí ji mlátila do hlavy až do bezvědomí.

"Já si nic z toho nevybavuji. Jen si vzpomínám, jak mě pak vozili pořád po nějakých vyšetřeních hlavy. Pouze z vyprávění vím, že mě zachránila život další spolupacientka, která si v té době natáčela vodu v kuchyňce na chodbě a slyšela z pokoje rány.

Běžela zpátky a té ženě vytrhla židli z rukou," popisuje noc z 7. na 8. února matka devítiletého syna, na jejímž čele a spánku je stále patrná dlouhá jizva po chirurgickém zákroku, která už nikdy zcela nezmizí.

Nemocnice nabídla jen plastickou operaci

Protože vedení nemocnice případ policii neoznámilo, podala Renata Barnetová po dvou měsících trestní oznámení sama. "Přišlo mi divné, že se nic neděje. Vždyť se mě ta ženská pokusila zabít. Mluvila jsem o tom s ošetřujícím lékařem, nabídl mi plastickou operaci na náklady nemocnice. Tím to zřejmě považoval za uzavřenou záležitost," pokračovala žena.

Druhý den po napadení za ní přišla do nemocnice na návštěvu sestra. Zůstala v šoku. "Nemohla jsem jí poznat. Hlavu měla ovázanou, tváře nateklé jako melouny a obličej samá podlitina. Když se rodiče pídili, co se vlastně přihodilo, řekli jim, že sestru napadla spolupacientka," řekla Lenka Benešová.

Policie začala případ vyšetřovat, ale záhy narazila.

"Nemocnice s námi odmítla spolupracovat s odvoláním na lékařské tajemství. Požádali jsme proto státního zástupce, aby se postaral o to, aby nemocnice potřebné informace pro potřeby vyšetřování poskytla," uvedla Martina Hábrová z plzeňského policejního ředitelství. Žalobce Štefan Oravec sdělil, že se obrátil na soud, aby schválil vyžádání údajů, které tvoří lékařské tajemství.

"Já mám v rukou pouze trestní oznámení a nic víc. Vlastně ani pořádně nevíme, za jakých okolností k tomu napadení došlo. Samozřejmě chceme prošetřit i to, zda někdo z personálu oddělení nezanedbal své povinnosti," dodal státní zástupce.

Povinnost mlčenlivosti všechno přikryje

Nemocnice má zákonem o péči a zdraví lidu vysloveně uloženou povinnost mlčenlivosti, tvrdí mluvčí nemocnice Renata Jenšíková. "Policii jsme proto poskytli informace, které jsme v rámci tohoto zákona poskytnout mohli. Domníváme se, že se maření vyšetřování rozhodně nedopouštíme," prohlásila Jenšíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám