Hlavní obsah

Zával uvěznil dva muže ve výkopu

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRABĚTICE

Speciální skupina lezců - hasičských záchranářů se musela v pondělí odpoledne zhostit náročné operace při vyproštění dvou pracovníků, které v Hraběticích na Znojemsku zavalila zemina ve výkopu kanalizace.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

K vyproštění pracovníků byl zapotřebí i bagr. Ilustrační foto.

Článek

Mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid Právu řekl, že informaci o závalu obdrželi asi čtyřicet minut po poledni.

"Jeden muž byl ve čtyř až pětimetrovém výkopu zavalený po pás, druhý až po ramena. Situaci navíc komplikoval průsak vody, takže bylo nutné situace řešit i použitím kalových čerpadel," řekl Právu mluvčí.

Vzhledem k situaci museli hasiči přivolat lezecké specialisty. Bagr i hasiči uvolňovali jílovitou zeminu, aby oba pracovníky mohli vyprostit. Uvěznění muži byli v šoku, jeden, s dýchacími obtížemi, potřeboval kyslíkový dýchací přístroj. Jak se záchranářům dařilo odkrývat zeminu, věnovali se i jejich ošetření. Jeden pracovník potřeboval ošetřit otevřenou zlomeninu nohy a zafixovat ji.

Hasiči dokonce přivolali sací bagr, když se jim ale dařilo odstraňovat zával, techniku odvolali. "Ve 14.57 hodin hasiči pomocí záchranného evakuačního pásu a lana a kladek z výkopu vyprostili prvního dělníka a předali do péče zdravotníků. Druhého muže se podařilo vyprostit a předat zdravotníkům v 15.10 hodin," uvedl mluvčí.

Výjezd hasičů do Hrabětic nebyl v pondělí jediným zásahem znojemských hasičů. V Plavči čtyřiasedmdesátiletý muž kácel strom. Ten se mu při pádu zaklínil o jiný a tak se senior rozhodl kmen akátu vyprostit. Ovázal jej lanem a při pokusu strhnout jej padající zranily a odhodily do koryta Jevišovky. Hasiči, kteří byli přivoláni, dostali pokyn o zásahu k vyproštění muže pod spadlým stromem. Na místě ale již zastihli seniora v péči zdravotníků. Z vody jej vytáhli lidé z obce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám