Hlavní obsah

Třicet šet cizinců už nesmí v ČR řídit, dostali dvanáct bodů

Právo, Hynek Paštěka

Do konce března dostalo v České republice body přes 355 tisíc řidičů. Čtrnáct procent z nich, tedy téměř 50 tisíc osob, jsou cizinci. Třicet šest zahraničních šoférů už u nás dokonce nasbíralo plný počet dvanácti bodů a nesmějí v ČR řídit.

Článek

Dopravní policie si jinak chování zahraničních šoférů pochvaluje. Se zavedením bodového systému a vyšších pokut od loňského prvního července se prý na českých silnicích a dálnicích celkově zklidnili.

Policie může zabavit řidičský průkaz

"Když cizinec udělá přestupek, je mu zavedena karta řidiče stejně jako českému šoférovi u příslušného úřadu, v jehož působnosti se přestupek stal, a je v evidenci centrální databáze," řekl Právu tiskový mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Pokud cizinec udělá další přestupek někde jinde v Česku, trestné body mu udělí jiný úřad. Údaje jsou ale dodány do centrálního registru, kde se sečtou.

"O zavedení bodového systému v Česku jsme informovali evropské autokluby a řidiči o něm vědí. Především ti z Evropské unie se tak začali chovat podobně jako doma, ukázněněji," sdělil Právu Pavel Nosek z Ředitelství služby dopravní police. Důležitá je podle něj hlavně pravomoc policie odebrat řidičský průkaz při spáchání závažného dopravního přestupku. Zabavené dokumenty pak policie posílá úřadům v místě cizincova bydliště.

Počty body potrestaných řidičů
všichni řidičiz toho cizinci
1 až 3 body303 31045 528
4 až 6 bodů40 1793407
7 až 9 bodů10 680768
10 bodů37037
11 bodů21117
12 bodů65836
celkem355 40849 793
Pozn.: údaje od 1. 7. 2006 do 31. 3. 2007
Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR

Když zahraniční šofér nasbírá v ČR 12 bodů, ale nespáchá závažný přestupek, policie mu řidičák vzít nemůže. "Úřad, který cizinci udělil první body, ho pak informuje dopisem, že nemá právo v Česku řídit automobil. Pokud jej policie přesto přistihne za volantem, může to být klasifikováno jako řízení bez řidičského oprávnění. A to může být trestný čin," vysvětlil Hanzelka.

V budoucnu to ale může být ještě jinak. EU totiž uvažuje o sjednocení bodového systému. Dvanáctibodový postih v ČR by tak znamenal automatický zákaz řízení i v jiných státech Unie.

V Aši dali víc bodů cizincům než našincům

Nejvíce přestupků spáchají cizinci za volantem v příhraničních oblastech. Například v Aši bylo z 1911 bodovaných řidičů 1645 cizinců, což je 86 procent. Podobně jsou na tom Vimperk, Cheb, Kraslice a Český Těšín. Naopak v Bystřici pod Pernštejnem tvořili bodovaní cizinci pouhé dvě desetiny procenta statistik.

Ženy jsou ukázněnější

Z nově zveřejněných statistik ministerstva dopravy vyplývá, že 85 procent všech bodovaných řidičů tvoří muži a pouhých 15 procent ženy.

Muži přitom vlastní pouze 60 procent řidičských průkazů, zbytek jsou řidičky. Do konce března 2007 byl tedy body za dopravní přestupky potrestán každý třináctý muž. Z žen dostala minimálně jeden bod každá devětačtyřicátá řidička.Do statistik se ale promítá i fakt, že muži za volant sedají častěji než ženy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám