Hlavní obsah

Lékař se zpovídá ze smrti dvojčete

Novinky, Aleš Honus
OSTRAVA

Ostravský gynekolog David Matura ve čtvrtek stanul před Okresním soudem v Ostravě. Obžaloba viní 34letého lékaře z toho, že před třemi lety při porodu jednovaječných dvojčat pochybil tím, že špatně odhadl rizikovost porodu.

Článek

"Nepostupoval v souladu s poznatky lékařské vědy a praxe," tvrdí obžaloba. Prvorozená holčička týden po porodu zemřela. Gynekolog Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě je nyní obžalován z ublížení na zdraví.

Lékař svou vinu jednoznačně popírá. "Doufám, že až budu osvobozen, se mi dostane takové publicity jako nyní," řekl novinářům před zahájením projednávání. S ohledem na intimitu probíraných lékařských postupů soudkyně rozhodla, že do jednací síně nevpustí veřejnost. "Žádný trestný čin jsem nespáchal. Nic jiného k tomu neřeknu," dodal obžalovaný krátce předtím, než vstoupil do soudní síně.

Otec: Každý den vidíme, kdo nám zemřel

Otec zesnulé holčičky Petr Sedláček ale trvá na tom, že lékař za smrt jeho dcery nese plnou odpovědnost. "Porod měl být veden císařským řezem, ale on se rozhodl pro porod normální cestou. Tým odborníků Lékařské fakulty v Praze dospěl k názoru, že porod byl veden špatně," řekl otec.

Rodiče se dodnes ze ztráty jedné z holčiček nedovedou vzpamatovat. "Vždyť na druhé dceři každý den vidíme, kdo nám zemřel. Mohli jsme mít dvě takové krásné princezničky," dodal otec.

Po vyslechnutí znaleckých posudků soud jednání ve čtvrtek odročil. Případem se bude opět zabývat v polovině září.

Reklama

Výběr článků

Načítám