Hlavní obsah

Řidiči pozor! Zvěř se vydala na cesty

Právo, Hynek Paštěka

V dubnu již tradičně nejčastěji dochází k střetům aut se zvířaty. Příroda se na jaře dává do pohybu a silnice pro ni nepředstavují žádnou překážku. Letos mají kolize s jeleny na svědomí už dva lidské životy.

Článek

Poslední vážná nehoda se stala minulou sobotu na dálnici D 5. Stádo jelenů mezi obcemi Cerhovice a Mýto na Rokycansku vběhlo na dálnici a do jednoho zvířete narazila řidička osobního auta. Za ní zastavil kamión, další to však neubrzdil a jeho řidič v kabině zahynul. Myslivci a policisté nabádají, zvláště v tomto období, řidiče ke zvýšení opatrnosti. Jiná rada, jak se vyhnout srážce se zvířetem, totiž neexistuje.

"Problém je v tom, že se každé zvíře chová jinak. Některé, když uslyší brzdy, tak uteče, jiné ale zůstane stát. V místech, kde se dá předpokládat zvýšený výskyt zvěře, by měl řidič jet takovou rychlostí, aby se následky srážky minimalizovaly," řekl Právu Roman Skřepek z policejního prezidia.

Myslivci také doporučují zpomalit, i když srnka už přes cestu přeběhla, protože se dá očekávat, že za ní poběží další.

Ploty na jeleny nestačí

Ředitelství silnic a dálnic se nehodám se zvěří snaží na některých úsecích zabránit stavbou plotů. "Pokud by někdo inicioval výstavbu podél všech rychlostních komunikací v České republice, tak bychom určitě byli pro," řekl Právu Kamil Mikulecký z Českomoravské myslivecké jednoty.

Jak však ukázala nehoda na dálnici D 5, ploty nejsou pro jeleny nepřekonatelnou překážkou. Vběhli na dálnici právě v místě, kde už plot stojí.

"Momentálně se soustředíme na výstavbu plotů podél nově budovaných dálnic. Podél již postavených komunikací ploty budujeme také, a to na návrh například místních mysliveckých spolků nebo organizací ochránců přírody. V současné době žádný nový podnět nemáme," sdělila Právu tisková mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

Řidiči hlásí jen větší zvířata

Loni se stalo přes šest a půl tisíce nehod se zvěří. Žádná si však nevyžádala lidský život. Spoustu střetů ale řidiči pojišťovnám ani nehlásí. Přejeté žáby nebo ježky nikdo ani nepočítá, jsou jich stovky a na vozech nezpůsobí žádnou škodu. Také srážky se zajícem nebo liškou ve statistikách většinou nekončí. Způsobená škoda zpravidla nedosahuje výše spoluúčasti havarijního pojištění.

A o náhradu škody může majitel poškozeného auta žádat právě pouze v případě, že je havarijně pojištěn. Silnice nejsou součástí honiteb místních mysliveckých organizací, a proto za škody způsobené srážkou myslivecké organizace neručí. Proto od nich nelze vymáhat náhradu škody a ani povinné ručení se na to nevztahuje.

"V roce 2006 řidiči nahlásili přes 3300 škod, v nichž druhým účastníkem nehody bylo zvíře. Vyčíslení škod bývá různé, ale když v plné rychlosti narazíte například do divokého prasete, rovná se to prakticky nárazu třeba do mostu a auto může být i na odpis," sdělil Právu tiskový mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

Uhynulé zvíře se musí odevzdat

Řidič, který srazí zvíře, je povinen havárii oznámit místním myslivcům. Sraženého zajíce či srnku si nesmí odvézt. "Pokud to udělá, hrozí mu pokuta až pět tisíc korun a jsou známy případy, kdy policie v kufru auta zabité zvíře našla," řekl Právu Mikulecký.

Nehody se zvěří
20066697(302)
20057501(359)
20048484(485)
20037526(334)
celkem30 208(1480)
Pozn.: Počet nehod na všech silnicích, v závorce na dálnicích.
Zdroj: MVČR

Anketa

Skočila Vám někdy lesní zvěř před auto?
Ano
88,5 %
Ne
11,5 %
Celkem hlasovalo 766 čtenářů.

Jeleni zavinili tři nehody během deseti dnů

Silnice mezi Novým Borem a Svorem na Českolipsku se stává místem častých srážek aut s lesní zvěří. V oblibě ji mají především jeleni, kteří se svojí váhou až 250 kilogramů dokážou auto úplně zdemolovat. V únoru se na tomto úseku s jelenem srazila hned tři auta během deseti dnů. Jedna nehoda bohužel skončila tragicky. Zemřel při ní řidič.

Naposledy tam havaroval 20. února řidič Škody Octavia, kterému po střetu s mohutným samcem vznikla na autě škoda 200 tisíc korun. Pouhé dva dny předtím skončila stejná nehoda škodou 80 tisíc.

Nejtragičtěji však dopadla první kolize 10. února. Řidič Hyundai Accent se jednomu zvířeti ještě dokázal vyhnout, u krajnice mu však zkřížilo cestu druhé. Jelen skončil v kabině vozu, kde usmrtil řidiče. Ostatním třem spolucestujícím se nic nestalo. Ve všech třech případech byl střet s autem pro zvířata smrtelný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám