Hlavní obsah

Soud už potřetí potrestal lupiče šestnácti miliónů

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Za loupež šestnácti miliónů korun z vozidla bezpečnostní agentury Securitas ČR, které bylo přepadeno předloni 28. května ve Frýdku-Místku, vynesl v úterý ostravský krajský soud už třetí odsuzující rozsudek. Jan Grábl a Petr Šimulák mají za mřížemi strávit jedenáct let, jejich komplic Zdeněk Ševčík o dva a půl roku déle.

Článek

Krajský soud se případem zabýval už potřetí, protože mu kauzu s požadavky na výslechy dalších svědků vrátil dvakrát Vrchní soud v Olomouci. Tentokrát soudkyně vynesla o něco mírnější verdikt - Gráblovi a Šimulákovi zkrátila původní trest o jeden rok.

Ani třetí rozsudek ale není pravomocný, obžalovaní se už potřetí odvolali, protože trvají na tom, že se stali obětí justičního omylu.

Podle soudkyně sice je pravda, že proti obžalovaným neexistuje jediný přímý důkaz, těch nepřímých je ale dostatek. "Je to především nález rukavic a maskovacích kukel v obci Pstruží, kudy obžalovaní z místa činu ujížděli. Předměty obsahovaly DNA všech obžalovaných a nacházely se asi 150 metrů od místa nálezu odcizeného kufříku bezpečnostní služby," uvedla soudkyně.

Loupež jako z akčního filmu

Skupina maskovaných pachatelů přepadla dodávkový automobil plný peněz krátce po sedmé hodině ranní nedaleko frýdecko-místecké pobočky České spořitelny, kde zaměstnanci bezpečnostní služby doplňovali zásoby peněz pro rozvoz do bankomatů. Na málo frekventovaném místě vozidlu ochranky vjeli do cesty jiným autem.

Pod hrozbou střelby přinutili osádku odkódovat zavazadlový prostor a zmizeli i se schránkami plnými peněz. "Byl to strašný šok. Dodnes to mám v hlavě a asi na to nikdy nezapomenu," řekl u soudu jeden z členů přepadené ochranky.

Grábla, Ševčíka a Šimuláka policisté zatkli po dvou a půl měsících vyšetřování. Podle obžaloby se na loupeži podílela ještě čtvrtá osoba, tu se ale nepodařilo najít. Podle kriminalistů si za uloupené peníze obžalovaní pořídili například drahá auta, byty a šperky. U soudu odmítli vypovídat a vysvětlit, kde jinde by tolik peněz vzali.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám