Hlavní obsah

Mnohé soudy nevyplácejí odměny znalcům a tlumočníkům

Právo, Petr Blahuš
ČESKÁ REPUBLIKA

Pokud občan dluží a neplatí, může si být jist, že ho čekají krušné chvíle. Pokud ale dluží stát, nikdo s placením nespěchá. Přesně takový nerovnoprávný stav platí i v justici.

Článek

České soudy totiž mají mnohdy celé měsíce zpoždění při proplácení odměn znalcům za jejich posudky a expertizy a za tlumočení. Buďto soudce na vyplacení zapomene kvůli návalu práce, nebo soudu dojdou peníze a musí čekat, až ministerstvo pošle další.

Například dětská psycholožka Václava Tylová už skoro rok čeká na to, až jí Obvodní soud pro Prahu 8 zaplatí za její posudek v případu sporu o dítě. Sám soud připouští, že poslední tři měsíce je chyba skutečně na jeho straně. Částka přitom může dosahovat až několik desítek tisíc korun.

Soudce z Prahy 8 Martin Slováček to vysvětluje tím, že pro vyplácení odměn není určena žádná lhůta. Ministerstvo spravedlnosti i vedení soudu pouze vydalo vágní pokyn, podle kterého mají být peníze vyplaceny "bez zbytečných průtahů". Tylová si sice může stěžovat předsedovi příslušného soudu, ale pak riskuje, že příště soud možná raději osloví jiného znalce.

I exekuce na stát je možná

Jak ale upozornil předseda Obvodního soudu pro Prahu 1 Libor Vávra, běžný občan má možnost se bránit. Může stát zažalovat a požádat o zásah exekutora. Exekucí to však v praxi končí jen výjimečně.

Podle prezidenta Soudcovské unie Jaromíra Jirsy musí ten, komu soud dluží peníze, podat žalobu pro nesprávný služební postup přímo na stát. "Jedná se o klasické občansko-právní řízení o náhradu škody, ve kterém je možno uplatňovat nejen nárok na zadržovanou odměnu, ale také úroky z ní a případně i ušlý zisk" řekl Právu Jirsa.

Žalobou se podle něj bude zabývat vždy Obvodní soud pro Prahu 2, v jehož rajónu sídlí ministerstvo spravedlnosti, bez ohledu na to, který soud je dlužníkem. Přesný počet žalob, které už věřitelé na soudy, zastoupené státem, podali, však Jirsa nevěděl. "Tlumočníci, znalci i advokáti ex offo dobře vědí, jak to se státem je, že mu všechno trvá dlouho. Tedy i placení. Občas někdo z nich udělá cirkus, ale naprostá většina si třeba půl roku na zadržované peníze v klidu počká a ono se to nějak vyřeší," dodal.

Ministerstvo spravedlnosti ale namítá, že v případě dluhů jednotlivých soudů by nemělo být žalováno ministerstvo, ale přímo konkrétní soud.

"Každopádně je to pro stát ostuda. Exekutor může zabavit státu šest limuzín, prodat je v dražbě a ze zisku se uhradí státní dluh vůči těm, kteří mají nárok na odměnu. Když se takhle chováme vůči řadovým občanům, tak proč se takhle nechovat vůči státu?" podotkl soudce Vávra.

Podle něj si vláda neuvědomuje problémy, které soudům plynou ze stále většího počtu povinných výdajů na znalce a tlumočníky a krácení rozpočtu soudů. Jen za loňský rok na ně bylo vydáno 173 miliónů korun. Chybou je podle Vávry fakt, že stát nerozděluje peníze podle skutečné potřeby, ale podle centrálních tabulek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám