Hlavní obsah

Smrt školáka pod brankou zůstane nepotrestaná

Právo, pab
PLZEŇ

Za smrt třináctiletého školáka z Plzně, kterého loni v červnu na hřišti Salesiánského střediska mládeže zabila povalená branka, nebude nikdo potrestán. Po deseti měsících vyšetřování policisté případ smrti žáka sedmé třídy Benešovy školy Tomáše Turhobera odložili.

Článek

"Nezjistili jsme skutečnosti, které by nás opravňovali zahájit trestní stíhání konkrétní osoby," řekl ve čtvrtek Právu policejní vyšetřovatel Jaroslav Lohr. Zvrátit rozhodnutí policie může ještě státní zástupce v případě, že by rodiče mrtvého hocha nesouhlasili s výsledkem vyšetřování a podali proti němu stížnost.  

Branka nebyla zajištěná

K tragické události došlo při malé kopané. Tomáš po vstřelení gólu vyskočil na břevno sto kilogramů vážící branky, která i s ním spadla a způsobila mu zranění hlavy, které nepřežil. Kriminalisté při ohledání místa našli na zemi ocelové lanko s prasklou karabinou, které mělo branku zřejmě původně zajišťovat proti povalení. [celá zpráva]

Později zjistili, že branka zajištěna nebyla vůbec. Přizvaní experti během vyšetřování potvrdili, že i kdyby lanko s karabinou fungovalo jako pojistka proti povalení, šlo o nedostatečné zajištění. Zátěžová zkouška totiž prokázala, že k deformaci karabiny už dochází, když se na branku zavěsí čtyřicetikilové závaží.

Státní zástupce zrušil stíhání správce

Na základě zjištěných faktů policisté zahájili trestní stíhání správce střediska, který podle nich pochybil, když na hřišti nezajistil pravidelné kontroly, které mohly nešťastné události předejít.

Dozorující státní zástupce ale stíhání zrušil s tím, že policisté udělali předčasný závěr a dal pokyn, aby vyšetřovatel shromáždil další důkazy. [celá zpráva]

Za ublížení na zdraví s následkem smrti hrozilo správci střediska až pětileté vězení. Zastal se ho i ředitel Salesiánského střediska Marek Sklenář, který tvrdí, že hlavní odpovědnost měla nést externí firma, která pro středisko zajišťovala bezpečnost práce v celém areálu včetně dodržování s tím spojených předpisů a norem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám