Hlavní obsah

Desetiletý boj za vyrovnání důchodu možná skončil

Právo, Jan Chmelíček
BRNO

Jako slepička z pohádky, nekonečně žádající o živou vodu pro svého kohoutka, si připadá Silvie Weiszová z Opavy. Ta už osm let zastupuje svoji maminku Annu při jednání s úřady, ministerstvy a soudy o dorovnání slovenského důchodu. Ve čtvrtek dal Ústavní soud (ÚS) Anně Weiszové již podruhé za pravdu.

Foto: Ústavní soud, Novinky

U českých soudů se bojuje i deset let.

Článek

Není však jisté, že Nejvyšší správní soud (NSS) bude jeho rozhodnutí respektovat. Anna Weiszová je jedním ze zhruba 3000 důchodců, pobírajících v ČR důchod od Slovenské sociální pojišťovny. V roce 1996, kdy se přestěhovala za svým manželem a dětmi ze Slovenska do Česka, jí na Slovensku vypočítali po 37 letech práce důchod podle slovenských předpisů ve výši 3 229 slovenských korun.

"Tehdy to bylo zhruba o 1500 korun méně, než kolik by dostala podle českých předpisů," řekla Právu její dcera Silvie. Seniorka pak požádala o dorovnání důchodu, jaký by penzistka dostávala za léta odpracovaná v Československu. Odmítla ji postupně Česká správa sociálního zabezpečení, Krajský soud v Ostravě, Vrchní soud v Olomouci a NSS. Ústavní soud rozsudek NSS v roce 2005 zrušil.

Když soud další soud nerespektuje

NSS však nerespektoval právní názor ústavních soudců. Projednal věc znovu, ale se stejným výsledkem. To správním soudcům ÚS ve čtvrtek vytkl. "Nejvyšší správní soud nadále ignoruje Ústavním soudem vyjádřený názor, že není ústavně konformní nahlížet na dobu zaměstnávání občana ČR v SR po dobu existence společného státu jako na dobu zaměstnání v cizině," praví se v nálezu, podle kterého měl správní soud odvíjet nárok od výše starobního důchodu podle českých předpisů.

Tento nález podle některých právníků dává prostor k dorovnání všech slovenských důchodů, vyplácených v Česku. Dcera Anny Weiszové ale zatím optimismem nehýřila.

"Už moc nevěřím, že s tím něco udělají. Ministerstvo práce a sociálních věcí na to mělo deset let, od ministrů mám jen dopisy. Když jsem se obrátila na poslance a ministerstvo spravedlnosti s otázkou, proč není respektován ani ústavní soud, nedostala jsem odpověď. Obyčejný občan nemá nikde zastání. Nakonec máte v ruce nález, ale žádného práva se nedomůžete," komentovala svoji anabázi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám