Hlavní obsah

Dětský gang v Ostravě přepadával s mačetou

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Skupinu sedmi žáků jedné ze základních škol v centru Ostravy podezírají kriminalisté minimálně z deseti loupežných přepadení. Při jedné z loupežnických výprav dokonce nejmladší pachatel, kterému je teprve dvanáct let, použil mačetu s ostřím dlouhým téměř šedesát centimetrů.

Článek

"Přiložil ji na hruď čtrnáctiletého chlapce, zatímco další děti mu prohledávaly kapsy," uvedl ostravský kriminalista Vilém Šponer. Mladí zločinci, z nichž pouze jednomu je už patnáct let, podle něj měli zájem hlavně o mobilní telefony a peníze. Škoda po deseti loupežích je vyčíslená na 22 tisíc korun.

Zpočátku podle kriminalistů chlapci přepadávali své vrstevníky a používali rány pěstí a kopance. V závěru si už troufli na starší ženy ve věku 78 a 56 let. "Je otázka, jak daleko by byli schopni dojít, pokud bychom je neodhalili," řekl šéf ostravské kriminálky Tomáš Landsfeld.

Děti pochází i z dobře situovaných rodin

Většina chlapců, kteří z Moravské Ostravy od poloviny února pravidelně vyráželi na loupežné výpravy do Ostravy - Poruby, sice pochází z neúplných rodin a vychovávají je pouze matky, jde ale o rodiče, kteří s jedinou výjimkou neměli žádné problémy se zákonem.

"S žádným z těchto dětí dosud nebyly žádné výchovné problémy, dvě z nich dokonce pocházejí z velmi dobře situovaných rodin s vysokými příjmy," uvedl ostravský kriminalista Vilém Šponer.

Dodal, že motivem byla podle všeho touha po dobrodružství. Rodiče byli zprávou o loupežnických výpravách dětí šokováni. "Když jsme hovořili s otcem jednoho z chlapců, tak nechápal, proč jeho syn loupil kvůli padesátikoruně, když běžně dostává tisícikorunové kapesné," dodal policista.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám