Hlavní obsah

Posudky pro obě strany od jednoho znalce soud neuznal

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Plzeňský krajský soudce Milan Štejr nepřipustil jako důkaz v případu vraždy znalecký posudek obhajoby vypracovaný policistou a soudním znalcem z oboru elektrotechniky v jedné osobě Miloslavem Myslíkem. Označil ho za podjatého, když vyšlo najevo, že jako policejní expert z oddělení kriminalistické techniky Západočeské policejní správy zpracoval pro potřeby vyšetřování odborná vyjádření, která následně coby znalec zaplacený advokátem zpochybnil.

Článek

"Je to v rozporu se zákonem o znalcích a tlumočnících," uvedl Štejr, který Myslíka pozval na středeční jednání k soudu, aby mimo jiného vysvětlil, proč jako znalec zaplacený advokátem došel k jinému závěru než jako policista. Myslík se ale k soudu nedostavil. Poslal omluvenku s tím, že je nemocný.

Do případu se vložila IMV

Myslíka už začala vyšetřovat inspekce ministra vnitra pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele. "Obvinění zatím sděleno nebylo. V tuto chvíli je to ve stádiu prověřování," uvedla šéfka plzeňského státního zastupitelství Antonie Zelená.

Policejní šéfové Myslíka zatím postavili mimo službu. S personálním rozhodnutím čekají na závěry vyšetřování inspekce. Sám Myslík se k celé věci odmítl vyjádřit. "Nebudu to komentovat," řekl do telefonu a zavěsil.

Střet zájmů

Hra na dvě strany se provalila během hlavního líčení s Lubošem Kovrzkem, obžalovaným z vraždy manželky. [celá zpráva] Krajské státní zastupitelství vidí Myslíkovy aktivity ve prospěch protistrany jako střet zájmů.

"Vedení policie jsme na to upozornili, abychom si nenarušili dokazování u soudu.," uvedla náměstkyně krajské státní zástupkyně Dagmar Lindenthalová. Žalobkyni vadí například to, že Myslík byl coby policejní expert přítomen vyšetřovacímu pokusu na místě činu. Poté jako znalec zaplacený protistranou upozornil ve svém posudku na nesprávný postup policie během tohoto pokusu, který měl mimo jiného vyvrátit obhajobu postavenou na nešťastné náhodě .

Vražda fénem

Podle žaloby Kovrzek loni v červnu v koupelně rodinného domku v Rozněvicích utopil ve vaně svou manželku. Její smrt pak podle obžaloby fingoval jako nešťastnou náhodu způsobenou elektrickým proudem. [celá zpráva]

Podle své verze šel ráno zhasnout světlo do koupelny a tam ve vaně našel manželku. Ve vodě prý byl zapnutý fén. Právě posouzení této okolnosti odborníky z oboru elektrotechniky je jedním z důkazů pro rozhodnutí soudu o vině.  Rozsudek bude vyhlášen 5. dubna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám