Hlavní obsah

Topolánek s Dalíkem se omluvy nedočkali

Právo, ČTK, Radim Vaculík
PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) a jeho tajemník Marek Dalík se dnes u pražského městského soudu nedočkali veřejné omluvy za zveřejnění záznamu jejich telefonického rozhovoru. Soud zamítl jejich žalobu proti společnosti NetCentrum provozující server Aktuálně.cz, který záznamy z odposlechů vydal loni v květnu.

Článek

Server ani nemusí zveřejněný rozhovor obou mužů ze svých stránek stahovat.

"Zcela se ztotožňují s právním názorem žalobců, že únik odposlechů i jejich zveřejnění by mohl být bez jejich souhlasu nezákonné, ale předmětem sporu je žaloba na ochranu osobnosti. A zde musím konstatovat, že ten obsah rozhovoru pana Topánka s panem Dalíkem není soukromý natolik, aby zasáhal do osobnostních práv obou mužů," podotkla při verdiktu soudkyně Jaroslava Lobotková.

Právní zástupce Topolánka s Dalíkem Petr Toman krátce po rozsudku Právu řekl, že se oba s největší pravděpodobností odvolají, a případ tak bude mít dohru u pražského vrchního soudu. "Nikdo nemá právo kromě orgánů činných v trestním řízení takový soukromý rozhovor získat ani ho použít, navíc měl být ten přepis odposlechu zničen. Jeho zveřejnění je nazákonné," vysvětlil Toman důvod žaloby.

Odposlechy rozhovoru předsedy ODS s jeho spolupracovníkem byly pořízeny policií při vyšetřování údajného pokusu o korupci bývalého unionistického poslance Zdeňka Kořistky.

Zveřejnění šetří inspekce

Zveřejněním záznamu části odposlechu hovoru Topolánka s Dalíkem se zabývají i pracovníci Inspekce ministra vnitra a policisté. Zjišťují, odkud odposlechy do médií unikly. Uvnitř policie ani na státních zastupitelstvích zatím viníka nevypátrali. Prověřování ale pokračuje, protože žalobci zrušili rozhodnutí o odložení případu.

Toman dnes k tomu uvedl, že současné závěry policie jsou takové, že ke spáchání trestného činu únikem zmíněných odposlechů došlo, pachatel je ale stále neznámý. Indicie o tom, že odposlechy Topolánka míří do médií, existovaly již nějakou dobu před zveřejněním.

Topolánkův právník tehdy veřejně varoval média, že pokud se k nim odposlechy dostanou a zveřejní je, vystavují se riziku stíhání. Server Aktuálně.cz přitom uvedl, že odposlechy obdržel od anonymního odesílatele. Přepisy odposlechů se objevily na konci loňského května, a to i v denním tisku.

Policie v roce 2004 obvinila Dalíka a lobbistu Jana Večerku z toho, že Kořistkovi z pověření ODS nabídli deset milionů korun a místo velvyslance v Bulharsku za to, že nepodpoří novou vládu. Žalobce je nejdřív odmítl vzít do vazby a pak jejich stíhání zrušil. Celý případ, ve kterém se mezi odposlouchávanými ocitl i Topolánek, nakonec skončil odložením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám