Hlavní obsah

Policejní prezident Husák končí ve funkci

PRAHA

Policejní prezident Vladislav Husák v pátek rezignoval na svou funkci. Dostal se do středu pozornosti ve spojení s kauzou biolíh nebo s úniky citlivých informací. Na odchodu se dohodl s ministrem vnitra Ivanem Langerem. Husák ze svého odchodu viní média a kampaň, kterou rozpoutala. Události prý poškozují celou policii. Řízením policie bude zatím pověřen Husákův zástupce Jan Brázda.

Článek

Husák u policie zůstává, Langer mu nabídl funkci zástupce ředitele služby cizinecké a pohraniční policie.

"Začal jsem si uvědomovat, že prostřednictvím mé osoby začíná být poškozováno jméno největší firmy v České republice, Policie ČR. (..) "V tuto chvílí škodím milované osobě, policii ČR a komplikuji život tomu, koho mám rád, policii ČR," řekl Husák.

Langer rezignaci přijal. "Rozhodnutí, které učinil, respektuji a vážím si ho. Několikaměsíční spolupráci hodnotím jako velmi profesionální, velmi korektní a v lidské rovině velmi přátelskou," řekl Langer.

Langer by byl rád, aby se stal Husák členem speciálního týmu, který vytvořil. Ten má za úkol přípravu vstupu Česka do schengenského prostoru a v jeho náplni bude zrušení kontrol na hranicích a transformace cizinecké a pohraniční policie.

Husáka nahradí Brázda

Jak už Právo informovalo v pátečním vydání, šéfem policejního prezídia bude Jan Brázda, dosavadní náměstek policejního prezidenta pro uniformovanou policii. Funkce se ujme 1. dubna.

Brázda vstoupil do povědomí sporem s plzeňskou státní zástupkyní Antonií Zelenou, na kterou v roce 2005 podal trestní oznámení za to, že se po pravomocném skončení přípravného řízení v souvislosti s technoparty CzechTek 2004 snažila zasahovat do netrestního řízení a personálních záležitostí policie, což je prý v rozporu s kompetencemi státního zástupce.

Brázdu tehdy vyšetřovala inspekce proto, že na CzechTeku 2004 v Boněnově na Tachovsku policisté nezasáhli. To se stalo až o rok později v Mlýnci.

Biolíh a únik informací

O Husákově jménu se v poslední době spekulovalo hned ve dvou kauzách. Jedná se například o podezření, že se zapletl do případu uplácení při rozdělování státních zakázek na výrobu biolihu (tzv. kauza biolíh). Policejní šéf měl údajně koncem roku 2005 vyzradit jednomu českému novináři tajnou informaci o ruském špiónovi. Měl také hovořit o kontaktech tohoto agenta v policejních kruzích.

Další kauza se týká Husákovy blízké přítelkyně a bývalé pracovnice kanceláře ministra vnitra Jitky Mitiskové. Ta měla dříve spolupracovat s StB. Přes bývalého šéfa kanceláře premiérů ČSSD Zdeňka Doležela měla poskytnout tehdejšímu řediteli úřadu ministra vnitra Pavlu Přibylovi informace o tom, že ho policie odposlouchává.

Vladislav HUSÁK
Narodil 1. října 1965, je ženatý a má dvě dcery. Poté, co ukončil povinnou školní docházku, studoval na Střední ekonomické škole v Rakovníku, obor všeobecná ekonomika. V roce 1983 tuto školu ukončil maturitou.
Od roku 1983 pracoval na dole Nosek v Tuchlovicích. Po absolvování vojenské náhradní služby v roce 1985 nastoupil k tehdejšímu Sboru národní bezpečnosti a po nástupní škole byl zařazen do funkce regulovčíka OŘD Správy hlavního města Prahy a v listopadu 1986 byl převelen k Oddělení dopravních nehod v Praze, kde pracoval na různých pozicích do 30. června 1996.
Z místa zástupce vedoucího odboru dopravních nehod přešel na místo zástupce ředitele Obvodního ředitelství Praha 5 a dne 1. září 1996 byl ustanoven do funkce ředitele Obvodního ředitelství Praha 5. Na tomto místě pracoval dva roky. Od 15. července 1998 byl zařazen na místo zástupce ředitele Správy hlavního města Prahy.
V roce 1993 byl přijat ke studiu na Policejní akademii v Praze, kterou v roce 1997 úspěšně ukončil bakalářskou zkouškou. V letech 2000 - 2002 pokračoval v magisterském studijním programu, který v červenci 2002 ukončil státní zkouškou.
V září 2002 se zúčastnil výběrového řízení na místo náměstka policejního prezidenta. Výběrovým řízením úspěšně prošel a dne 1. prosince 2002 byl ustanoven do funkce náměstka policejního prezidenta pro uniformovanou policii.
17. srpna 2005 byl pověřen výkonem funkce policejního prezidenta.
21. září 2005 byl vládou potvrzen do funkce policejního prezidenta.
23. března 2007 rezignoval na svou funkci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám