Hlavní obsah

Havířovský úředník dostal za uškrcení manželky 11 let

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Za zardoušení vlastní manželky poslal v úterý ostravský krajský soud na jedenáct let za mříže bývalého úředníka památkového odboru havířovské radnice Leopolda Charváta. Padesátiletý inženýr uškrtil svoji choť loni 28. července poté, co se spolu divoce pohádali.

Článek

Muž, kterého psycholog označil za extrémního pedanta, neunesl dramatické rozvodové řízení a svoji o tři roky starší manželku Danuši při jedné z hádek zardousil. "Povalil ji na zem a škrtil ji oběma rukama po dobu pěti až osmi minut," konstatoval soudce Ivan Málek.

Krátce po činu zvedl Charvát telefon a zavolal policii. Když kriminalisté dorazili, stál rezignovaně ve dveřích, nekladl odpor a průběh vraždy ochotně popsal.

Zločinu předcházely dlouholeté partnerské neshody a fyzické konflikty, které pravděpodobně nebyly jednostranné. "Znalec usoudil, že mohl být manželkou vyprovokován," dodal soudce. Protože jde o bezúhonného člověka, který navíc vraždu neplánoval a spáchal ji v afektu, vyměřil mu trest v dolní polovině zákonné sazby.

Tichý a skromný člověk

Charvát na havířovský magistrát přestoupil v roce 2003 ze zrušeného Okresního úřadu v Karviné. Pracoval na stavebním odboru a na starosti měl památkovou péči. Jeho kolegové ho hodnotili jako tichého a skromného člověka.

Z manželství ze zavražděnou vzešel syn, který oslavil před několika dny jedenácté narozeniny. Po vraždě skončil v náhradní péči příbuzných.

Rozsudek zatím není pravomocný, odsouzený i státní zástupce si požádali o lhůtu pro případné odvolání. Soud obžalovanému zároveň nařídil zaplatit odškodné pozůstalým zavražděné, a to v celkové výši téměř jeden milión korun.

Jak vyšlo podle tvrzení soudce najevo, po zadržení se snažil obžalovaný převést svoje nemovitosti na příbuzné, a to pravděpodobně proto, aby se vyhnul placení odškodného pozůstalým. Soud proto již dříve rozhodl o dočasném zablokování jeho majetku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám