Hlavní obsah

Heparin zabil v nemocnici deset lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lék heparin připravil v havlíčkobrodské nemocnici o život deset lidí. Zjistila to komise, kterou k vraždám pacientů v tamním zařízení zřídil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Nemocnice postupovala nesprávným způsobem u celkem 11 lidí. Komise proto podala stejný počet trestních oznámení na neznámého pachatele.

Článek

Policie dosud obvinila bývalého zaměstnance nemocnice Petra Zelenku z vražd osmi pacientů. Píchal jim lék heparin, který zabraňuje srážlivosti krve, ačkoliv jej neměli předepsaný. Pacienti zemřeli na vnitřní krvácení.

"V historii nebylo posuzováno tolik případů naráz a v takových souvislostech," uvedl Julínek.

Komise prověřila celkem 382 případů za léta 1999 až 2006, tedy v období, kdy v havlíčkobrodské nemocnici působil Zelenka. Nešetřila přitom jen případy Zelenkových pacientů, ale všech, se kterými mohl Zelenka přijít do konktaktu.

Z 22 případů, které komise vybrala, byl ve třech z nich shledán správný postup zdravotnického zařízení.

Ve zbylých 19 nepostupovala nemocnice správně. V osmi z nich nebyla shledána souvislost mezi nesprávným postupem a újmou na zdraví či smrtí pacienta.

"V jedenácti případech se zdravotnické zařízení spolupodílelo, protože nezareagovalo správným způsobem," uvedl Julínek. Ve všech případech byl podán lék heparin, jen v jednom má komise podezření na podání inzulinu.

Komise vyslovila podezření na neoprávněné podání léků celkem ve 20 případech, těmi se nyní bude zabývat policie.

Ministr upozornil, že nesprávný postup vyplynul právě z nestandardního podání léku. Za nesprávný postup označil například nevyčerpání všech diagnostických možností a nedostatečnou mezioborou spolupráci. "Úroveň zdravotnické dokumentace je velmi nízká," upozornil Julínek na další nedostatek.

Situace v Havlíčkově Brodě není podle ministra ojedinělá. "Pokud chcete závěr, zda se dalo zabránit od samého začátku takovému postupu, tak se dá konstatovat, že nedalo. Tady je otázkou, kdy mohla nemocnice na tuto zvláštní situaci zareagovat," dodal.

Komise vinu Zelenky nešetřila

Julínek poznamenal, že kdyby se něco podobného jako v Havlíčkově Brodě stalo v nemocnici řízené ministerstvem, "přijde tam o hlavu management". Připomněl také, že komise nezjišťovala vinu či nevinu Zelenky, to je úkol policie. Posuzovala, zda zdravotnické zařízení postupovalo správně.

Náměstek hejtmana Pavel Hájek řekl, že vedení nemocnice i zřizovatel, kterým je kraj Vysočina, se k výsledkům šetření znalecké komise podrobněji vyjádří až po prostudování písemné zprávy, kterou dosud nemají k dispozici.

Dodal ale, že na základě šetření vlastní krajské komise už byla přijata opatření, která zvýší bezpečnost pacientů a kvalitu péče ve všech pěti nemocnicích kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám