Hlavní obsah

Jedenáctka policistů z Kladna už je stíhána za úplatky

Právo, Radim Vaculík
PRAHA

Státní zastupitelství již ve čtvrtek obvinilo všech jedenáct policistů z kladenského dopravního inspektorátu z přijímání úplatku a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Policisté zneužili svého postavení a od řidičů při silničních kontrolách vybírali pokuty bez vydání potvrzení. Všichni již také byli propuštěni od policie.

Článek

"Byli vyslechnuti a poté propuštěni na svobodu. Vazbu jsme nikomu z nich nenavrhli. Zadokumentováno máme nejméně deset skutků přijetí úplatku při silničních kontrolách, kdy si policisté nechali peníze, aniž by řidičům vydali potvrzení o zaplacení pokuty," řekl v pátek Právu středočeský státní zástupce Petr Šnajdr.

Doplnil, že počet případů se zřejmě ještě rozšíří. Kolik peněz měli obvinění vybrat od řidičů do vlastní kapsy, však zatím není známo a pro státní zástupce to prý ani není důležité. Pokud se jejich počet nezmění, byla by z korupčního jednání podezřelá celá třetina dopravního oddělení kladenské policie.

Zadržení policistů proběhlo bez problémů

Všech jedenáct policistů již bylo propuštěno od policie bez nároku na rentu.

Vyšetřování začalo podle informací Práva pod dohledem státního zastupitelství loni v říjnu. Tamní ředitel Vladimír Hrotík byl dokonce dočasně zproštěn výkonu služby, protože byl podezřelý z toho, že své podřízené nepotrestal. Vyšetřovatelé prý ale nakonec dospěli k závěru, že se ničeho nedopustil a nyní opět svému oddělení šéfuje.

Až ve čtvrtek ráno inspekce akci dokončila, když zadržela jedenáct policistů, tedy kompletní tým policistů ze skupiny silničního dohledu. "Proběhlo to rychle. Odvezli je na služebnu inspekce do Kobylis, kde už na ně čekali státní zástupci z Prahy-východ, kteří si je rovnou převzali a rozdělili," popsal Právu zdroj blízký vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám