Hlavní obsah

Bývalý policista dostal vězení s podmínkou

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Dva a půl roku odnětí svobody s podmíněným tříletým odkladem. S takovým trestem odešel ve čtvrtek z jednací síně královéhradeckého krajského soudu bývalý policejní komisař Václav Cabalka ze Solnice na Rychnovsku. Soud jej uznal vinným z ohrožení utajované informace. Cabalka také nesmí tři roky vykonávat zaměstnání, kde by se mohl seznamovat s utajovanými informacemi.

Článek

Muž se podle rozsudku pokusil loni v únoru vyzvědět od svého kolegy Jiřího Zajíce údaje o vyšetřování kauzy, kde byl mezi podezřelými i Cabalkův dobrý známý, podnikatel Leoš Flídr. Zajíc byl zařazen do policejního týmu, jenž se utajovaně zabýval podezřením, že pracovníci městských úřadů spolupracovali s policisty a dovozci aut na fingovaném omlazování ojetých vozidel.

"Cabalka vyzvídal informace, které pak hodlal sdělit Flídrovi. Chtěl tak znemožnit policii, aby získala údaje důležité pro trestní řízení," řekl v odůvodnění verdiktu předseda soudního senátu Miroslav Veselský. "Obžalovaný se zachoval velmi neprofesionálně, v podstatě vykonával službu pro osobu, o kterou se zajímala policie," dodal.

Soud udělil výchovný trest

Cabalkovi přitom hrozilo až šest roků vězení. Soudci ale sáhli k podmíněnému odsouzení kvůli tomu, že Cabalka žil až dosud řádným životem. "Jde o výchovný trest, nejvíce se obžalovaný potrestal sám. Ale potrestal i svou rodinu," poznamenal Veselský.

Státní zástupkyně Vladimíra Kološová se vzdala práva na odvolání, Cabalka se ale považuje za nevinného a okamžitě se odvolal. Celou věc považuje za komplot.

"Vykonstruoval to můj nadřízený pan Hlaváček s cílem dostat mě od policie. Doufám, že se u odvolacího soudu moje nevina prokáže," prohlásil po vynesení rozsudku.

Zdeněk Hlaváček je šéfem kriminálky na rychnovském policejním ředitelství. O Cabalkovi letos v únoru řekl, že se ocitl na druhé straně hranice. "Profesně selhal, což mělo zásadní vliv na vyšetřování případu. Zajíc chtěl vytěžit Cabalku, Cabalka Zajíce, ale ve skutečnosti vytěžoval Flídr Cabalku," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám