Hlavní obsah

Policie zadržela šest iráckých běženců a dva převaděče

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

UHERSKÝ BROD

Šest Iráčanů ukrytých ve dvou osobních vozidlech ve středu večer objevili policisté ve Strání na Uherskobrodsku. Slovenským převaděčům ve věku 33 a 37 let se podařilo projet slovenský i český hraniční přechod. Policisté je zastavili a důkladněji zkontrolovali až pět kilometrů za hranicí.

Článek

"Při odjíždění obou osobních automobilů značky VW Passat z hraničního přechodu si policisté všimli, že mají zadní část vozu velmi nízko při zemi. Řidiči přitom jeli sami. Hned se proto za oběma vozy vydali," konstatoval mluvčí Cizinecké a pohraniční policie Brno Roman Pittner.

Tresty pro převaděče jsou mírné

Po důkladnější kontrole v kufru objevili dvojici dospělých Iráčanů. Další muž byl schovaný za sedadlem řidiče pod dekami. Stejně tomu bylo u druhého automobilu. Šestice iráckých mužů byla ve věku od osmnácti do padesáti let a Česká republika pro ně měla být stejně jako pro většinu běženců pouze tranzitní zemí. Nyní je čeká vyhoštění z České republiky a podle mezinárodní smlouvy předání zpět na Slovensko.

Státní zástupce už oběma převaděčům sdělil podezření ze spáchání trestného činu nedovolené překročení státní hranice. Oba muži slovenské národnosti však mohou odjet do vlasti, jsou totiž stíhaní na svobodě. V případě prokázání viny je může soud poslat až na tři roky za mříže. Zkušenosti z minulosti však dokládají, že převaděči odcházejí od soudů většinou jen z podmíněnými tresty. "Zpravidla bohužel dostávají jen minimální tresty," pokrčil rameny Pittner.

Letos jde o první případ

V letošním roce se na hranicích se Slovenskem jedná o první případ převaděčství. V roce 2006 řešila Cizinecká a pohraniční policie tři podobné delikty. Po vstupu České republiky i Slovenska do Evropské unie nelegální migrace mírně klesá. "Je to dáno celkovou otevřeností Evropy," konstatoval Pittner.

Podle mluvčího Cizinecké a pohraniční policie Brno jsou běženci v posledních letech ochotní za nelegální přechod státní hranice zaplatit přibližně tři sta až dva tisíce Eur za osobu. Částka je různá podle zámožnosti převáděné osoby a místa, do kterého se hodlá dostat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám