Hlavní obsah

Mladíci ukradli na železnici 1,5 km měděných kabelů

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Skupinu šesti mladých zlodějů, kteří v Ostravě na železnici v posledních týdnech postupně ukradli 1,5 kilometru měděných kabelů, dopadli policisté. Nejmladšímu ze zadržených je dvanáct let. Jde zatím o největší takový objasněný případ na Ostravsku.

Článek

K odhalení posledního případu kriminalistům pomohl policejní informátor z podsvětí. Mladí zloději, z nichž někteří se ke krádežím přiznali, mají na svědomí celkem deset krádeží na železnici, při kterých mimo jiné v některých případech vyřadili z provozu signalizaci na železničních přejezdech a křižovatkách.

"Například 24. února na Polanecké spojce ukradli přes 100 metrů kabelu a vyhodili návěstidla k železniční trati," řekl kriminalista Luděk Naivert.

Dvanáctiletý zloděj nemůže být soudně trestán

Všech šest podezřelých už bylo v minulosti při podobných krádežích přistiženo. Dva dospělí a dva mladiství skončili ve vazbě, jejich šestnáctiletý komplic je na útěku. Dvanáctiletý chlapec, který je chovancem výchovného ústavu, nemůže být kvůli věku soudně trestán.

Objasněnost této trestné činnosti je téměř nulová. "Na místě nezůstanou prakticky žádné stopy, nejsou žádní svědci," řekl Naivert.

Zloději vydělají stokoruny, dráhy zaplatí statisíce

Podle Libora Tkáče z ostravského ředitelství Českých drah zloději kabelů působí na železnici nejen velká zpoždění vlaků, ale i značné ekonomické ztráty. "Výtěžnost těchto krádeží se pohybuje ve stokorunách až tisících, náklady na opětovné uvedení do provozu ale počítáme v deseti až statisících," řekl Tkáč.

Majitelé sběren, kteří kabely vykupují, jsou přitom prakticky nepostižitelní, protože jim policie nemůže prokázat, že o původu vykupovaných kabelů věděli. "Nepamatuji si ani na jeden případ, kdy bychom v této souvislosti stíhali majitele sběrny," dodal kriminalista Naivert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám