Hlavní obsah

Letos už zemřelo na silnicích 167 lidí, jejich počet stoupá

Právo, Radim Vaculík
ČESKÁ REPUBLIKA

Na českých silnicích přišlo letos o život k 12. březnu už 167 lidí. Zatímco v prvních dvou měsících to bylo podle aktuálních policejních statistik dohromady 129 osob, v březnu se podle informací Práva jejich počet zvýšil o dalších 38. Celkem už policie letos vyjížděla k více než 30 000 nehodám.

Článek

Proti loňsku zaznamenaných nehod výrazně ubylo, a to přibližně o čtvrtinu.

Naopak podle lednových a únorových statistik přibylo obětí na životech při nehodách - loni jich bylo 121, o osm méně. Letošní rok se tak v počtu mrtvých v prvních dvou měsících zařadil zatím na třetí příčku nejmírnějších let od roku 1990. Zatím nejméně lidí zemřelo na silnicích v lednu a únoru roku 2004 (117 obětí) a také loni (121 usmrcených). V lednu policie napočítala 72 mrtvých na silnicích, v únoru jich bylo 57, stejně jako loni.

Nejtragičtější byla neděle

Nejtragičtějším dnem letošního roku byla uplynulá neděle 11. března se sedmi mrtvými na silnicích. Tuto statistiku výrazně ovlivnila letošní asi nejhorší havárie, která se stala v noci ze soboty na neděli na Opavsku, kde po nárazu do stromu přišli o život čtyři mladíci.

Těžká zranění utrpělo letos v lednu a únoru dohromady 459 lidí, o pět více než loni. Je to po loňském roce druhý nejnižší počet těžce zraněných za posledních 18 let. Účastníci dopravních nehod nahlásili policii v prvních dvou měsících letošního roku celkem 25 442 havárií, což je o 8815 nehod méně než loni. Meziročně se tak počet nehod snížil o bez mála 26 procent.

Ještě vyšší pokles policie zaznamenala u odhadované hmotné škody na místě nehody, a to téměř o třetinu (29%) - zhruba o půl miliardy korun (z loňských 1,61 miliardy na letošních 1,15 miliardy).

Obě tyto statistiky ale podle policie ovlivnil nový silniční zákon, který od loňského července nařizuje účastníkům nehody hlásit havárii pouze v případě škody vyšší než 50 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám