Hlavní obsah

Lékař u soudu odmítl osahávání pacientek

Právo, Tomáš Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LITOMĚŘICE

Dětský lékař Ivan Drnek v pondělí odmítl u litoměřického okresního soudu obžalobu státní zástupkyně, podle níž pohlavně zneužil devět malých pacientek, z nichž některým ještě nebylo patnáct let. Hrozí mu až desetileté vězení.

Článek

Dvaačtyřicetiletý lékař údajně v letech 2004 a 2005 osahával po celém těle mladé pacientky v litoměřické nemocnici, strkal jim ztopořený penis do ruky a jedna z nich po probuzení z narkózy zjistila, že je nahá a lékař na sobě nemá kalhoty. S 16letou dívkou Drnek také souložil, což sám přiznal. "Tady šlo ale o oboustranný vztah a první náznaky vzešly od ní," tvrdil Drnek.

Ke zneužívání údajně docházelo při měření tlaku či rehabilitačním cvičení například ve výtahu při převozu na lůžku, v místnosti s masážním stolem i na pokojích. Při výslechu dívek doporučila soudní znalkyně z oboru psychologie, aby veřejnost opustila soudní síň.

"Všechny body obžaloby odmítám, k bezděčným dotykům při práci lékaře dojít může. Jde ale o běžné vyšetřovací metody. S dívkami jsem žádné incidenty neměl, ale protože spolu přicházely do styku, tak si vyměňovaly zážitky a pak je uvedly na policii," řekl lékař.

Na dotaz soudkyně, proč s dívkami Drnek prováděl i rehabilitační cvičení, řekl, že s ním má určité zkušenosti. Do zdravotní dokumentace ale tyto cviky podle svých slov nezanesl. "Předpokládám, že na rehabilitačním oddělení by to pak pacient lékaři oznámil sám," dodal Drnek.

Sexuální halucinace?

Soužití se svojí manželkou označil za harmonické, i když prý měl i další vztahy. Při otázkách svého obhájce Tomáše Sokola obžalovaný lékař potvrdil, že pod vlivem léku, kterým jednu z údajně zneužitých dívek uspal, může mít pacientka sexuální halucinace. Drnek také připomněl, že některé dívky prodělaly během své léčby i psychologické vyšetření.

V litoměřické nemocnici lékař od pondělka nepracuje. "Na základě skutečností, které zazněly při líčení, jsme s ním v pondělí rozvázali pracovní poměr. Některé informace nám nebyly známy i přes opakované žádosti vůči orgánům činným v trestním řízení," řekl Právu náměstek litoměřické nemocnice Leoš Vysoudil.

Nemocnice již přijala opatření, aby lékaři nezůstávali sami při vyšetření s pacientkami. Soud líčení odročil na 20. dubna kvůli výslechu dalších dívek.

Reklama

Výběr článků

Načítám