Hlavní obsah

Na pole spadlo sportovní letadlo, dva mrtví

Právo, jog
NOVÝ JÍČÍN

Na pole u Trnávky na Novojičínsku, asi padesát metrů od domů, spadlo v neděli odpoledne dvoumístné sportovní letadlo Zlín 142. Dva muži ve věku 32 let z Frýdlantu nad Ostravicí a 31 let z Budišova nad Budišovkou na místě zahynuli.

Článek

Příčiny tragédie vyšetřuje Inspekce leteckého provozu a soudní znalec. Letadlo vzlétlo z blízkého mošnovského letiště ve 13.15 minut. Asi po čtvrt hodině si svědci všimli jeho problémů.

"Kouřili jsme na zahradě, bylo nádherné odpoledne a koukali na letadlo. Letělo kolmo do výšky, když mu vynechal motor. Okamžitě se překlopilo a šlo do vývrtky. Nejprve jsme si mysleli, že to pilot dělá schválně, protože chtěl motor ještě nahodit. To se mu nepovedlo a pak šel k zemi. Zřítil se, ozvala se velká rána, výbuch a letadlo začalo hořet," popsal dramatické okamžiky 18letý Tomáš Cága ze sousedních Kateřinic.

Podle Borise Kozelského, vedoucího leteckého provozu Aeroklubu Ostrava, který měl letadlo v užívání, rozhodně nešlo o nezkušeného pilota. "Byl naším členem a měl pilotní průkaz. Ještě nedávno jsem ho přezkušoval. Nešlo o vyhlídkový let, na to neměl licenci. Půjčil si letadlo a chtěl se proletět s kamarádem. Bohužel to takhle dopadlo, je to strašné," poznamenal Kozelský.

Štěstí v neštěstí měli obyvatelé domku stojícího jen asi padesát metrů od dopadu letadla. "S rodinou jsme se dívali na televizní pohádku. Zvuk letadla jsme slyšeli, najednou bylo ticho a po chvíli děsivá rána. Vyběhl jsem ven a viděl už jen dvoumetrové plameny," líčil muž ve středním věku. Jméno však nechtěl uvést. "Je to šok, scházelo kousek a mohli jsme být všichni po smrti."

Na místě zasahovaly dvě hasičské jednotky. "Po příjezdu na místo museli hasiči ihned začít likvidovat požár, což se jim podařilo za necelou půlhodinu," sdělil mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Výběr smrtelných nehod malých letadel z posledních let:
21. června 2003 - Letoun se zřítil do travnatého pole u obce Chřibská na Děčínsku. Oba členové posádky zahynuli.
11. července 2003 - Mezi obcí Vrbka a městem Postoloprty na Lounsku havaroval ultralehký letoun. Čtyřiačtyřicetiletý pilot zahynul, jeho dcera, jež s ním letěla, byla lehce zraněna.
21. září 2003 - Na letišti Lada v České Lípě zahynula při havárii ultralehkého letadla šestačtyřicetiletá žena. Profesionální pilot ČSA, který letadlo řídil, byl těžce zraněn.
3. srpna 2004 - Dva lidé zemřeli při havárii letadla, které se zřítilo do pole za obcí Velké Petrovice na Náchodsku.
27. března 2005 - U obce Drahouš na Rakovnicku se zřítilo ultralehké letadlo. V troskách stroje zahynuli dva lidé.
16. července 2005 - U obce Buková poblíž Trhových Svin na Českobudějovicku spadl a začal hořet letoun se dvěma muži. Oba utrpěli těžké popáleniny, starší z nich po týdnu zemřel.
26. srpna 2005 - V areálu aeroklubu v Letňanech v Praze 9 se zřítilo ultralehké letadlo, zemřeli v něm dva lidé.
25. září 2005 - Ultralehké letadlo se zřítilo u Blešna na Královéhradecku. Stroj se po pádu vzňal a pilot uhořel.
12. listopadu 2005 - Dva lidé zahynuli při pádu dvoumístného letadla ve Zbraslavicích na Kutnohorsku.
1. dubna 2006 - Na letišti v Bechyni na Táborsku se zřítilo ultralehké letadlo. Dva lidé zemřeli.
13. září 2006 - Dva lidé zahynuli při havárii ultralehkého motorového letadla na Jihlavsku. Letadlo spadlo poblíž 112. kilometru dálnice D1.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám