Hlavní obsah

Smrt exmanželky nebyla náhoda, ale vražda

Novinky, Petr Knötig
BRNO

Smrt 51leté ženy ze Zdětína na Prostějovsku nebyla náhoda, ale vražda. Rozhodl o tom v pondělí Krajský soud v Brně, který za to poslal jejího bývalého manžela Františka Budoviče na 11 let za mříže. Žena zemřela v březnu 2002 v pokoji jejich domu, kde její mrtvola ležela čtyři dny.

Článek

"Obžalovaný se hájil, že ke smrtelnému zranění bývalé manželky došlo při tahanici, kdy náhodou spadla na radiátor topení a zůstala ležet. Podle dalších důkazů a soudních znalců však smrt ženy způsobil obžalovaný neznámým předmětem, kterým poškozenou opakovaně bil do hlavy. Způsobil jí vlomeninu kosti do mozku a další vážná zranění lebky, na která zemřela," řekl při zdůvodnění rozsudku předseda senátu Ivo Zummer.

Hádku měla začít manželka

Obžalovaný muž se od začátku snažil soud přivést na verzi, podle které se bránil útokům své exmanželky a vyloučil, že by ženu napadl s úmyslem ji zabít. Údajně se právě naopak musel bránit jí. Prý ho vyhazovala z domu a vyhrožovala, že ho zabije, jestli neodejde. Budovič také řekl, že v kritický den seděl u televize, když ho jeho exmanželka začala urážet a napadat. "Nejprve jsem ji vyhodil z pokoje, že se chci dívat na televizi a ne se s ní hádat. Ona odešla do koupelny a pořád křičela, ať vypadnu za těma svýma děvkama a sprostě mě urážela. Několikrát jsem za ní vyšel ven, abych ji uklidnil a aby mě přestala urážet. Jenže její verbální agresivita neustále stoupala, až jsme se porvali," řekl Budovič.

Obhajobu vyvrátili znalci

Podle jeho výpovědi se během hádky začali přetahovat o mikinu. Žena při tom upadla a uhodila se hlavou o radiátor. Poté ale vstala, udělala tři kroky a opět spadla na zem, ze které už nevstala. Tuto verzi však vyvrátili právě soudní znalci z Ústavu soudního lékařství v Brně, kteří potvrdili, že po pádu na topení by poškozená měla zranění především v zadní části hlavy. Smrtelná zranění však poškozená měla i vpředu.

"Po činu jsem se opil a pokusil se spáchat sebevraždu, ale ani ke skoku pod vlak, ani k oběšení jsem nenašel odvahu. Tak jsem 2. dubna oznámil vše na policii," řekl Budovič. Policisté pak při prohlídce domku ve Zdětíně našli tělo ženy v kaluži krve tak, jak po vraždě zůstala na zemi.

Po vynesení rozsudku si státní zástupkyně i obžalovaný ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám