Hlavní obsah

Soud snížil čtyřicetiletý trest za čtyřnásobnou vraždu na 25 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský městský soud se v úterý zabýval případem Vlastimila Nekla, kterého srbské soudy poslaly na 40 let do vězení kvůli účasti na loupežných vraždách čtyř cizinců. Protože si odsouzený Čech chce odpykat trest ve vlasti, městský soud musel přezkoumat jeho výši.

Článek

"Bylo rozhodnuto, že odsouzený vykoná trest v délce 25 let, a to ve věznici se zvýšenou ostrahou," řekl v úterý soudce Petr Novák. Verdikt podle něj není zatím pravomocný.

Novák připomněl, že podle českého zákona nelze čtyřicetiletý trest uložit. Vedle doživotí, které srbské soudy nevyměřily, je v Česku nejpřísnějším trestem pětadvacetiletý. A právě jednou z podmínek srbské strany ohledně předání vězně do Česka bylo podle Nováka to, že české soudy musí Neklovi za účast na čtyřnásobné vraždě těch 25 let uložit.

V souvislosti s tímto trestem městský soud u Nekla vyslovil i zpřísňující podmínku, podle níž se doba, kterou stráví v nejpřísnějším vězeňském režimu, nezapočítává do lhůty, v níž by mohl být podmínečně propuštěn.

Vše naplánovali na Slovensku

Zločiny se odehrály v letech 1998 a 1999 v Srbsku, Nekl se na jejich spáchání předem domluvil s komplici ve slovenských Topolčanech.

Nejdřív se podle soudů rozhodli, že odcestují s autobusem turistické kanceláře do Srbska, kde řidiče vozu zabijí, aby mohli autobus prodat. Kromě řidiče nakonec zastřelili ještě dalšího muže - jejich těla zabalili do modrých plastových pytlů, které pohodili u silnice. S autobusem vrazi dojeli až do Bělehradu, kde ho prodali za 35.000 marek.

Při další výpravě do Srbska si Nekl s komplicem objednali přepravní kamion od firmy, která se zabývá opravou nákladních vozů. Vymysleli si totiž historku o tom, že se jim v Makedonii porouchal kamion, který potřebují odvézt na Slovensko. Řidiče objednaného kamionu i jeho spolujezdce pak v Srbsku zavraždili.

Na parkovišti u silnice Nekl s komplicem vpálili do každého z mužů několik ran z pistole. Když se ještě řidič snažil utéct, Nekl ho dobodal. Oběti pak odtáhli do pole a po odstranění krve z kamionu vyjeli hledat kupce, kterému by vůz prodali. Tentokrát se jim to ale nepodařilo, tak se aspoň rozdělili o 200 marek, které v kamionu našli.

Rozsudek srbských soudů podle Nováka uznal Nejvyšší soud České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám