Hlavní obsah

Korupční kauza Trade Fides jde do finále

Právo, Radim Vaculík, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po čtrnácti měsících spěje ke svému závěru korupční aféra, jež loni v lednu otřásla ministerstvem obrany. Jde o kauzu spojenou s brněnskou firmou Trade Fides, která od armády v minulosti získala miliardové zakázky na zabezpečení mnoha budov a areálů. Dva zástupci této společnosti jsou přitom obviněni z toho, že se snažili uplatit miliónem korun vysokého armádního důstojníka.

Článek

Policie podle informací Práva zřejmě do poloviny března celou trojici obviněných seznámí s vyšetřovacím spisem a poté s největší pravděpodobností je navrhne postavit před soud. "Vypadá to na návrh na obžalobu pro stejné trestné činy, za jaké byli podezřelí obviněni," řekl Právu zdroj blízký vyšetřování případu.

Ve věci je z přijímání úplatku podezřelý bývalý vysoký armádní důstojník Miroslav Beňo a z uplácení dva zástupci společnosti Trade Fides, která se v Česku významně podílí na elektronickém zabezpečení armádních, ale i kulturních objektů.

V minulosti prý získala od armády zhruba 150 dlouhodobých zakázek za více než tři miliardy korun. Všechny zakázky svěřené brněnské firmě později prošly ministerskou kontrolou, její závěry pak resort armády předal policii, ale dodnes nebyly zveřejněny.

Podezřelé zakázky i v resortu kultury

Někdejší prokurista firmy Trade Fides Libor Hledík je obviněn za to, že řediteli odboru infrastruktury ministerstva obrany Beňovi předal na konci loňského ledna úplatek jeden milión korun jako takzvané všimné. Chtěl, aby firma Trade Fides nevypadla z hledáčku armády při zadávání dalších státních zakázek a ministerstvo s ní dále počítalo. Krátce po předání obálky s penězi policie oba muže zadržela.

Společně s Hledíkem a Beňem policie viní z korupce i tehdejší obchodní ředitelku agentury Trade Fides Danu Mlejnkovou, které stejně jako Hledíkovi hrozí až pět let vězení, Beňovi dokonce osm. Všichni vinu popírají.

Plukovník Beňo měl na ministerstvu na starosti významné kontrakty - například výstavbu letišť a základen či ostrahu různých důležitých budov. Právě o zakázky na zabezpečení areálů a objektů české armády se Trade Fides většinou úspěšně ucházela.

Ještě lépe se této firmě dařilo v resortu kultury, kde prý získala až 80 procent zakázek na technické zajištění památek. Ministerstvo za ně údajně zaplatilo téměř 140 miliónů korun. Také tuto věc již prověřují vyšetřovatelé z protikorupční policie, ale nikoho zatím v této souvislosti neobvinili.

Právo přitom již loni informovalo o nadstandardních vztazích Hledíka s vysokým úředníkem resortu kultury Pavlem Jiráskem, který měl zabezpečení kulturních památek na starosti. Ministerstvo poté Jiráska z funkce odvolalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám