Hlavní obsah

Manažeři, kteří vytunelovali družstevní spořitelnu, jdou do vězení

Právo, hon
OSTRAVA

Krajský soud v Ostravě poslal v pátek do vězení šest manažerů zkrachovalé Českomoravské družstevní spořitelny. Nejvyšší trest vyměřil jejímu bývalému šéfovi Petru Bezručovi, který dostal osm let. Jeho bývalí kolegové mají tresty pět až šest let.

Článek

Podle rozsudku připravili za pomoci svých kompliců záložnu o částku přesahující 300 miliónů korun.

Nejpřísnější trest v délce osmi let si vyslechl bývalý šéf kampeličky Petr Bezruč. Ten si ale může od výměry odečíst tři roky, které strávil ve vazbě.

Bývalí místopředsedové a členové představenstva ČMDS Radim Vicherek, Vítězslav Bednář a Pavel Sacký mají jít podle verdiktu za mříže na šest let, jejich kolegové Dušan Biolka a Josef Žižka dostali pětiletý trest. Podle rozsudku všichni společně připravili kampeličku nevýhodnými obchody a nezákonnými transakcemi o zhruba 300 miliónů korun a přispěli tak k jejímu krachu.

Všichni si podali odvolání, protože se cítí nevinni. Odvolal se ale i státní zástupce, který žádá přísnější tresty.

Petr Bezruč řekl po vynesení verdiktu novinářům, že nic špatného neudělal. "Byl jsem odsouzen za zneužívání informací v obchodním styku. Když si ten paragraf přečtete, je tak gumový, že se na něj dá navlíknout cokoliv," řekl.

První pravomocný rozsudek v kauze vytunelované kampeličky vynesl už před rokem Vrchní soud v Olomouci, který poslal Bezruče na pět let do vězení za neoprávněný prodej autosalónu Svět aut, jenž byl majetkem kampeličky. Trest si ale Bezruč nakonec nemusel odsedět, protože ve vazbě dříve strávil tři roky a před nástupem do vězení si požádal o podmíněné propuštění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám