Hlavní obsah

Gripeny: policie oficiálně otevřela vyšetřování

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kriminalisté z protikorupční policie ve středu oficiálně obnovili vyšetřování korupční aféry týkající se nákupu švédských stíhaček Gripen. Vedly je k tomu především nové informace z reportáže švédské televize, které doposud prověřovala.

Článek

"Nyní již byly zahájeny úkony v trestním řízení, protože vyšly najevo nové skutečnosti, které tento postup odůvodňují," uvedla státní zástupkyně Ivona Horská, která má vyšetřování kauzy na starosti.

Oficiální znovuotevření případu přitom policistům dává do rukou více možností pro vyšetřování. Mohou tak znovu odposlouchávat telefony, získávat výpisy z bankovních účtů nebo vyslýchat dotčené osoby. Do středy byla kauza po odložení z roku 2003 tzv. u ledu, což sice neznamená, že by se jí policie nemohla zabývat, ale nemá v takovém případě pro vyšetřování tolik nástrojů.

Obvinění zatím nepadlo

Zda nové poznatky ze zahraničí vedou ke konkrétním osobám, odmítla státní zástupkyně přiblížit s tím, že žádné obvinění v kauze zatím nepadlo. "Důvodné podezření tady je, ale teprve na základě prošetřování se ukáže, jestli se skutek stal nebo nestal," řekla Horská. Není podle ní vyloučené, že česká policie v rámci vyšetřování požádá o právní pomoc i britské a švédské kolegy.

Policie se kauzou zabývá na základě trestního oznámení z roku 2002, které podal tehdejší senátor Michael Žantovský s tím, že se ho někdo pokusil v souvislosti s hlasováním o tendru na stíhačky uplatit.

Podle švédské televize měl být klíčovou osobou v uplácení šéf české kampaně Gripen Angličan Steve Mead. Za zprostředkovatele byli označeni Rakušan Alfonz Mensdorff-Pouilly, ředitel českého zbrojařského podniku Omnipol Richard Háva nebo bývalý kanadský ministr sportu Otto Jelinek, který v Praze pro britskou zbrojovku pracoval. Všichni obvinění odmítají.

Jako jednoho z údajných příjemců úplatků od britsko-švédského konsorcia BAE/Saab pak televize zmiňuje bývalého ministra financí Iva Svobodu. Ten si v současné době odpykává ve věznici v Odolově pětiletý trest za vytunelování mělnické společnosti Liberta a pro média se odmítá k čemukoliv vyjadřovat.

Kavanovo podání je podle žalobce vágní

Protikorupční policie se bude zabývat i trestním oznámením bývalého ministra zahraničních věcí Jana Kavana, které podal v souvislosti se schůzkou se zahraničními novináři. Ti ho natočili skrytou kamerou a Kavan na záznamu naznačil, že tendr provázela korupce. [celá zpráva]

Kavan ale vše později popřel s tím, že jeho vyjádření byla vytržena z kontextu. Hájí se, že to byli právě novináři, kteří mu sdělili, že mají informace o korupci.

Oznámení podle svých slov podal hned po schůzce s převlečenými novináři, která se uskutečnila 17. ledna v Londýně a kdy mu jejich chování přišlo podezřelé.

Náměstek obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Martin Černý Právu potvrdil, že Kavan podal trestní oznámení prostřednictvím svého právního zástupce v úterý 23. ledna.

"Jednalo se o velmi nekonkrétní a vágní podání a týkalo se schůzky, kde se měli určití lidé vydávat za zástupce jakési společnosti z Anglie a měli ho žádat o vyhledání nějaké společnosti v ČR, která by mediálně zastupovala zájmy firmy, prostřednictvím které byly ty gripeny prodány," vysvětlil Černý.

Kavan jeho znění ukázal ČTK v Bruselu, byla na něm uvedena dvě jména - Robert Miller a James Kershaw.

"Podal jsem oznámení na jména, která mi dali, protože jsem netušil, že jde o novináře. Kdybych to věděl, budu to vnímat je jako novinářskou provokaci," dodal podle ČTK.

Podání původně prověřovala pražská kriminálka, nyní má být ale celá věc předána protikorupční policii.

Informace ze švédského dokumentu zkoumá britská policie

Britská protikorupční služba SFO podle deníku The Guardian studuje přepis úterního pořadu Švédské televize o údajné korupci kolem jednání o dodávce stíhaček. Ředitel britské zbrojovky BAE Systems řekl podnikatelskému listu Financial Times, že BAE s vyšetřovateli plně spolupracuje, ale žádá jediné - aby vyšetřování bylo rychlé a netrvalo roky.

Dodávka JAS-39 Gripen do ČR

  • březen 1997 - vláda Václava Klause (ODS) rozhodla o modernizaci letectva a nahrazení dosluhujících strojů MiG-21

Uchazeči o dodávku: McDonnell-Douglas/Boeing (USA, F/A-18) a Lockheed Martin (USA, F-16), Dassault Aviation (Francie , Mirage 2000-5), konsorcium EADS (EU, Eurofighter Typhoon) a BAa Systems/Saab (Velká Británie/ Švédsko JAS-39 Gripen)

  • leden 2001 - ministr obrany Vladimír Vetchý vyhlásil výběrové řízení na nové nadzvukové letouny pro české vojenské letectvo v lednu 2001
  • květen 2001 - z tendru odstoupili Američané kvůli netransparentnosti Následně se stáhly i Dassault a EADS a v soutěži tak zůstalo jen konsorcium BAE Systems/Saab s gripeny
  • říjen 2001 - vláda Miloše Zemana (ČSSD) konstatovala, že BAa Systems/Saab splnili zadání
  • duben 2002 - vláda Miloše Zemana schválila nákup 24 stíhaček JAS-39 Gripen za více než 60 miliard korun. Zákon o financování nákupu ale odmítl Senát, jehož veto poslanci nepřehlasovali
  • léto 2002 - vláda  Vladimíra Špidly (ČSSD) po povodních odstoupila od nákupu gripenů
  • červenec 2003 - Špidlova vláda se rozhodla pro pronájem stíhacích letounů. Starší stroje F-16 nabídly Belgie, Nizozemí a USA, Kanada přišla s letouny F/A-18. Švédsko nabídlo za stejnou cenu 14 nových gripenů.
  • červen 2004 - vláda se rozhodla pro pronájem 14 gripenů na deset let za dvacet miliard korun, armáda podepsala smlouvu 
  • duben 2005 - do ČR přiletěly první gripeny
  • červenec 2005 - gripeny zařazeny do letectva AČR

"Je jasné, že ani nám, ani našim zákazníkům se nelíbí, když čteme tato nedoložená obvinění v tisku," uvedl podle ČTK Mike Turner. "Takový je ale svět a my jsme v něm. Je správné, že SFO ty věci vyšetřuje, když je o to požádána. Vždy jsme plně spolupracovali a budeme v tom pokračovat."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám