Hlavní obsah

Grebeníček se Šináglovi za "primitiva" omlouvat nemusí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Antikomunista Jan Šinágl se omluvy za nařčení, že je "primitiv" zatím nedočká. Vrchní soud v Olomouci totiž ve středu rozhodl, že se mu za uvedené nařčení nemusí bývalý předseda KSČM Miroslav Grebeníček omlouvat. Vrchní soud tak změnil dřívější rozhodnutí brněnského krajského soudu, který nařídil omluvu ve dvou celostátních denících.

Článek

Grebeníček Šinágla označil za primitiva před dvěma lety při prvomájové demonstraci komunistů v Praze na Letenské pláni.

"Žalobu jsme zamítli z toho důvodu, že pan Grebeníček na shromáždění nehovořil sám za sebe, ale za KSČM. On shromáždění řídil jako představitel strany. Pokud výrok padl, neodpovídá za něj on, ale celá strana," řekl mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy. Podotkl, že kdyby Jan Šinágl žaloval stranu, byla by situace jiná.

Soud podle něj přihlédl také k odvolací námitce žalovaného, že si aktivista poté nechal vyrobit triko s tímto výrokem a sám v něm chodil. Výrokem mu tak do cti podle Grebeníčka příliš nezasáhl.

Vyhlášení rozhodnutí se dnes konalo bez účastníků sporu. Aktivista Šinágl, který žalobu podával, se výsledek sporu dozvěděl od ČTK. "Budu se v tomto případě soudit dál," uvedl. Reakci Grebeníčka se ČTK nepodařilo zjistit, telefon vzápětí zavěsil.

Šinágl na pražské Letenské pláni 1. května 2005 hlasitě komentoval Grebeníčkův projev, na což politik reagoval větou: "Je tady nějaký primitiv, odveďte ho." Policie pak Šinágla odvlekla, narušoval podle ní povolené shromáždění. Aktivisty se Grebeníčkovo vyjádření dotklo a podal žalobu na ochranu osobnosti.

Obhájce Grebeníčka Čestmír Kubát u brněnského krajského soudu ospravedlňoval Grebeníčkův výrok tím, že Šinágl přišel na poklidné shromáždění s cílem provokovat a narušit ho. Nemůže se domáhat omluvy za to, co sám svým jednáním vyprovokoval, řekl obhájce. Žaloba ale trvala na tom, že Grebeníčkova reakce byla zcela nepřiměřená a ústavní činitel se dopustil "excesu".

Reklama

Související články

Grebeníček se k soudu opět nedostavil

Už jen poslední výslech potřebuje soudce Krajského soudu v Brně Miloš Holeček, aby mohl ukončit spor mezi třiapadesátiletým antikomunistickým aktivistou Janem...

Výběr článků

Načítám