Hlavní obsah

Dva muži stojí před soudem za přepadení banky

– PLZEŇ
Právo, Patrik Biskup

Za loňské loupežné přepadení banky v Částkově ulici v Plzni usedli v úterý na lavici obžalovaných u plzeňského soudu šestatřicetiletý Martin Lučan a o osm let mladší Václav Brabec. Oba odmítli vypovídat. Pouze prohlásili, že loupež v bance nespáchali. Podle státního zástupce přišli loupit v době, kdy uvnitř stáli tři klienti a za přepážkami pracovaly tři ženy.

Článek

"Byli oblečeni v černých kombinézách s kulichem na hlavě. Obličej měli maskovaný slunečními brýlemi. V ruce drželi pistoli a samopal. Nejprve vyzvali všechny přítomné, aby si lehli na zem. Jeden z pachatelů poté přinutil pokladní k vydání veškeré hotovosti z pokladny, která činila 53 tisíc korun. Druhý z pachatelů ji pobízel, aby bankovky skládala do tašky rychleji," uvedl žalobce Roman Šusťáček.

Celé přepadení trvalo asi tři minuty. Potom lupiči utekli ven, kde naskočili do připraveného auta a odjeli. Vozidlo policie později našla odstavené asi kilometr od místa přepadení.

"Když vešli dovnitř, začali křičet, že jde o přepadení, ať si všichni lehneme na zem. Říkali, že když všechno půjde rychle a bez problémů, nikomu neublíží. Jeden přišel ke mě k přepážce a řekl, abych navalila prachy. Dala jsem mu všechny peníze z pokladny. Pak se do toho vložil ještě ten druhý, že je to málo a jestli nemám další peníze někde jinde. Nakonec jsme jim musela dát i drobné mince, které jsem měla na stole," vzpomínala před soudem pokladní Eva Hašková.

Nedopalek cigarety má být nastrčený důkaz

Ta krátce po přepadení z banky odešla. "V soudní síni jsem se raději na obžalované nekoukala. Měla jsem takový divný pocit. Ani bych je nepoznala, jediné co mi utkvělo v paměti je, že jeden z lupičů měl tehdy zarostlou tvář několikadenním vousem," dodal svědkyně.

Policisté žádný přímý důkaz proti obžalovaným nemají, ale shromáždili řadu nepřímých důkazů, které tvoří uzavřený řetězec. Mezi klíčové důkazy patří například pachová stopa, nebo shodující se vzorek DNA jednoho z obžalovaných s DNA odebraném na nedopalku cigarety ve vozidle, se kterým lupiči odjeli z místa činu. Brabec tyto důkazy zpochybňuje v dopise, který napsal předsedovi senátu.

"Policie to celé na mne vykonstruovala. Ten nedopalek cigarety do auta podstrčila. Při výslechu mi kriminalisté nabídli cigaretu, kterou jsem vykouřil. Z popelníku pak sebrali vajgla a dali do toho auta. Vím to proto, že o existenci tohoto důkazu jsem se dozvěděl až po svém výslechu," tvrdil v dopise Brabec.

Oběma obžalovaným hrozí až deset let vězení. Navíc Brabec je veden jako zvlášť nebezpečný recidivista, který má za sebou už jednu ozbrojenou loupež.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám