Hlavní obsah

Soud potvrdil osm let pro exmajitele Pragokoncertu Hošnu

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Na osm roků do věznice s ostrahou poslal v pondělí Vrchní soud (VS) v Olomouci kontroverzního brněnského podnikatele a někdejšího majitele Pragokoncertu Rudolfa Hošnu (42) za zpronevěru. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu v Brně z loňského 13. května, podle kterého Hošna způsobil společnosti Škoda, automobilová a.s. škodu zhruba 25 milionů korun. Jednání muselo být na půlhodiny přerušeno kvůli anonymnímu oznámení, že v budově soudu je bomba. Specialisté ale v objektu žádnou nenašli.

Článek

Zpronevěry, jak vyplynulo u soudu, se Hošna dopustil tím, že jako jednatel a společník brněnské společnosti Autosalon Hošna, s.r.o. od září do prosince 1993 odebral od mladoboleslavské Škody 130 kusů automobilů, které následně dále prodal. Peníze z prodeje ale použil pro svoji potřebu a na úhradu svých dalších závazků, aniž by za ně automobilce zaplatil. Tím jí způsobil škodu ve výši nejméně 25 miliónů korun.

Olomoucký Vrchní soud se kauzou zabýval již podruhé. Poprvé to bylo v březnu 2005, kdy se jednání konalo v nepřítomnosti obžalovaného, který byl v té době uprchlý. Hošna je mj. producentem filmové komedie Trhala fialky dynamitem, v Bratislavě vlastnil hudební klub Babylon a zorganizoval ve slovenské metropoli několik koncertů českých kapel. Po svém zadržení na Slovensku (nyní je slovenským občanem) a vydání do České republiky využil svého práva a požádal o opakování té části trestního stíhání, které bylo proti němu vedeno jako proti uprchlému.

U VS se nyní domáhal zrušení rozsudku a zproštění obžaloby. Namítal, že jeho vina nebyla prokázána. Odebraná auta prý nemohl zpronevěřit, když v původní smlouvě nepodepisoval tzv. výhradu vlastnictví, ale toto ujednání se objevilo až v přílohách předložených poškozenou společností. Dále zdůrazňoval, že za jednotlivé části chodu jeho firmy odpovídali jednotliví zaměstnanci, a proto nemůže on sám nést paušálně za vše odpovědnost. "Necítím se vinen. Nikdy jsem si nevzal z firemní pokladny ani korunu. Krajský soud si ale dělal, co chtěl. Nebyl jsem vyslechnut a nemohl jsem se tedy bránit," tvrdil u VS Hošna.

VS, který hned v úvodu jednání neuznal Hošnovu stížnost na podjatost soudu, však jeho argumenty stejně jako poprvé neakceptoval. Ústavní i Nejvyšší soud, které se tímto případem již několikrát zabývaly, vždy potvrdily postup krajského i vrchního soudu jako zákonný," uvedl předseda senátu olomouckého VS Milan Kaderka s tím, že i vina byla Hošnovi prokázána. "Trest je sice poněkud citelný, ale rozhodně ne nepřiměřený. Zohledňuje vysokou společenskou nebezpečnost jednání obžalovaného," konstatoval Kaderka.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovensko vydalo do Česka podnikatele Hošnu

Slovensko ve středu vydalo České republice podnikatele Rudolfa Hošnu, kterého odsoudil Krajský soud v Brně za zpronevěru. Hošnu zadržela slovenská policie...

Výběr článků

Načítám