Hlavní obsah

Deset let za podání drogy a následnou smrt

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Krajský soud v Hradci Králové v pondělí potrestal Romana Tobolku (44) z Vrchlabí na Trutnovsku deseti lety vězení za to, že na podzim roku 2001 podal v Hostinném osmadvacetiletému Michalu Onuferovi pervitin, po němž muž zemřel. Tobolka měl možnost mu pomoci, což neudělal a podle rozsudku tím zavinil jeho smrt.

Článek

Onuferovo tělo nalezli na jaře roku 2002 dělníci pod podlahou demolované staré klubovny ve Vrchlabí. Protože před tím objekt zapálili, mrtvola byla značně ohořelá a navíc jí chyběla hlava a ruce, což vedlo kriminalisty k úvaze, že Tobolka Onuferovo tělo znetvořil, aby znemožnil jeho identifikaci. S oddělováním hlavy a končetin mu podle žalobce pomáhal Jaroslav Charvát (52) z Prahy.

To se však prokázat nepodařilo a soud Charváta, jemuž hrozil tříletý žalář za nadržování, zprostil viny. "K tomu, že za znetvořením těla stojí Tobolka s Charvátem, chybí objektivní důkaz," konstatoval předseda soudního senátu Miloslav Ježek.

Advokátka se okamžitě odvolala

Soudci však neměli pochybnosti o tom, že Onufer zemřel na předávkování drogou, kterou dostal od Tobolky. "Jednoznačně to prokazují výpovědi tří svědků, kteří v osudný den byli s Tobolkou a Onuferem," je přesvědčen Ježek.

Zatímco Charvát odcházel od soudu spokojen, Tobolkova advokátka Renata Dobývalová se okamžitě odvolala. "Výpovědi svědků byly naprosto nevěrohodné. Sami přiznali, že v té době byli závislí na drogách, brali pervitin, marihuanu a dokonce i heroin. Nemohli si po pěti letech, kdy začali vypovídat, nic pamatovat. Na základě takových výpovědí nelze obžalovaného odsoudit k takovému trestu," zdůraznila Dobývalová.

Státní zástupce Milan Vacek si ponechal lhůtu k vyjádření a o tom, zda se odvolá, se rozhodne po prostudování písemného odůvodnění rozsudku. Připustil ale, že důkazní nouze je v Charvátově případě značná.

"Kvůli prakticky šestileté době, která uplynula od spáchání činu, je prokazování trestného činu nadržování složité. U čtvrcení mrtvoly nebyli svědci, tělo bylo značně devastováno požárem a ostatní důkazy jsou více méně jen z doslechu," řekl Vacek, který se vzdal práva na podání stížnosti proti okamžitému propuštění Charváta z vazby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám