Hlavní obsah

Lesní vrah Kalivoda přišel o šanci nižšího trestu

Právo, Radim vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Nejvyšší soud v Brně zamítl minulý týden dovolání takzvaného "lesního vraha" Viktora Kalivody proti doživotnímu trestu za předloňskou vraždu tří lidí. Právu to včera řekl zdroj z tohoto soudu. Další podrobnosti nejsou známé, protože jednání soudu bylo neveřejné.

Článek

"Očekával jsem to a budu o tomto rozhodnutí informovat klienta," reagoval na informace Práva Kalivodův advokát Jiří Teryngel.

Dovolání bylo v jeho případě posledním zákonným opravným prostředkem proti pravomocnému verdiktu pražských soudů, jež nejvyšší možný trest v ČR Kalivodovi vyměřily. Pokud by Kalivoda u Nejvyššího soudu uspěl, musely by prvoinstanční senáty rozhodovat o jeho případu znovu.

Obhájce nesouhlasil

Nyní je ale jeho doživotní trest s definitivní platností potvrzen. Z vězení se tak Kalivoda může dostat až po dvaceti letech od rozsudku, tedy nejdříve v roce 2026, kdy mu bude 48 let. Tehdy má šanci požádat o podmínečné propuštění. "Nesouhlasili jsme s uložením nejpřísnějšího trestu a žádali o vyměření výjimečného trestu v rozmezí 15 až 25 let," uvedl Teryngel.

Nebyly podle něj splněny podmínky pro uložení doživotního vězení, a to vzhledem ke změně postoje Kalivody v průběhu odvolacího řízení. Tehdy podrobně vysvětlil motivy svého jednání, navíc prý i podle znalců není jeho resocializace v budoucnu vyloučena. Odsouzený je podle informací Teryngela v klidu a režim v jedné z nejpřísnějších věznic se zvýšenou ostrahou ve Valdicích zvládá. "Je bezproblémovým vězněm bez nějakých výkyvů či excesů," doplnil k tomu mluvčí valdické věznice Josef Witschel. 

Tři mrtví za tři dny

Letos devětadvacetiletého Kalivodu uznaly soudy vinným z toho, že předloni 13. října zastřelil na lesní cestě u Nedvědice na Brněnsku starší manželský pár Ludvíkových, kteří šli právě na dřevo.

O tři dny později opět v lese v katastru vesnice Malíkovice na Kladensku pak Kalivoda zavraždil legálně drženou zbraní čtyřiačtyřicetiletého elektrikáře Jaroslava Lendóciho, jenž byl právě na procházce se psem. 

 K činům se podezřelý přiznal, ale až do loňského červnového odvolacího řízení u vrchního soudu odmítal uvést motiv.

Teprve před odvolacím senátem Kalivoda uvedl, že se v minulosti nejméně patnáctkrát chystal vraždit i v pražském metru. Vždy však v poslední chvíli od svého plánu upustil. Inspiroval se prý vražedkyní Olgou Hepnarovou, která v roce 1973 v Praze usmrtila nákladním autem osm lidí a o dva roky později byla popravena. Kalivoda se rozhodl "dokončit to, co Olga začala".

Ke střelbě se prý rozhodl kvůli svému čtyřletému osobnímu strádání a opakované neúspěšné snaze o sebevraždu "Vedlo mě k tomu to, že prostě nemám nějak budoucnost v partnerských vztazích," podotkl u soudu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám