Hlavní obsah

Podvodník měřil důchodcům plyn nabíječkou k mobilu

Právo, kg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Brněnští kriminalisté dopadli 27letého muže, který se vydával za pracovníka telekomunikací a okrádal staré lidi. Od loňského podzimu do letošního února se vloudil do bytů dvaceti starých lidí, které obral o peníze a šperky. Zatím prokázaná škoda je kolem 200 tisíc korun. Policisté se domnívají, že škoda už výrazně vyšší nebude, stejně jako nenaroste počet okradených lidí.

Článek

"Muž si vybíral své oběti podle telefonního seznamu a vycházel z toho, že starší typ jmen mohou mít jen důchodci. Těm zavolal, že je do půl hodiny navštíví a někomu slíbil přeplatek, jinému řekl, že přijde něco proměřit. Pak přišel do bytu a buď vypsal fiktivní poštovní poukázku na vyplacení přeplatku nebo pomocí nabíječky mobilu s diodou předváděl údajně měření," uvedl vedoucí týmu kriminalistů Jindřich Kučera.

Poukázku vždy odnesl

V případě fiktivního měření požádal seniora, ať se dívá, jestli dioda mrká. Přitom chodil po bytě, prohledával skříně a osobní věci. Pokud vypsal poukázku na přeplatek, nechal ji seniorovi prostudovat a sám prohledal byt. Při odchodu poukázku vždy odnesl, aby po něm nic nezůstalo v bytě.

"Při domovní prohlídce jsme našli jak nabíječku s diodou, tak i poukázky. Navíc obviněný muž se ke všemu doznal. Zjistili jsme, že jsme ho stíhali už několikrát za majetkové trestné činy. Naposledy v roce 2005, kdy strkal sirky nebo párátka do zvonků a když se obyvatel bytu šel podívat, kdo to dělá, tak vyběhl do bytu a ten vykradl. Propuštěný byl z výkonu trestu loni v létě," dodal Kučera.

Obviněný muž skončil ve vazbě, kde si počká na soud, který ho může poslat do vězení až na 3 roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám