Hlavní obsah

Policie chce zastavit stíhání Berdára

Právo, Radim Vaculík
PRAHA

Středočeští policisté navrhli zastavit trestní stíhání exšéfa Českého Telecomu Gabriela Berdára, obviněného z vydírání kvůli předloňské střelbě po autě se dvěma mladíky. "Nespatřujeme v tomto skutku, který se stal, trestný čin," řekl Právu vyšetřovatel případu Jaroslav Čurda ze středočeské kriminálky. Berdárovi v případě soudní dohry hrozil trest dvou až osmi let vězení.

Článek

"Je nutné počkat na vyjádření státního zástupce, jehož rozhodnutím byl v minulosti případ už podruhé odložen a kdy se opakovaně prokázalo, že obětí trestného činu jsem byl já, a nikoli pachatelem, jak se to někteří snažili vykonstruovat," reagoval na informace Práva Berdár. Trestní stíhání bylo podle něj nesmyslné a Berdár si prý váží osobní statečnosti kriminalistů a státních zástupců, kteří "nepodlehli nátlaku svých vhodně motivovaných nadřízených a potvrdili to, co důkazy ukazovaly do samého začátku".

Berdára předloni 6. května napadli a zbili před jeho domem nedaleko Prahy dosud neznámí pachatelé. Berdár po útoku odjel na ošetření do nemocnice, ale cestou pak údajně osmkrát vystřelil legálně drženou zbraní po vozidle, které potkal a jehož dvoučlennou posádku považoval za útočníky.

Auto po střelbě havarovalo a skončilo v příkopu. Berdár prý zasáhl ale jen spodní část vozu v místě, kde údajně nemohl ohrozit jeho osazenstvo ani auto výrazně poškodit. Později se prý ukázalo, že mladíci sedící v nabouraném voze žádný podíl na Berdárově přepadení neměli a policie je od podezření očistila. Sám Berdár již dříve uvedl, že se auto snažilo na něj najet a on střílel v obraně jen do země, nikoli po lidech, což prý potvrzují i znalecké posudky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám