Hlavní obsah

Údajný Mrázkův informátor požádal o postavení mimo službu

– PRAHA
Právo, jt, zr

Policejní důstojník pražské hospodářské kriminálky Jaroslav Skrovný, podezřelý z vynášení informací z policejních databází zavražděnému podnikateli Františku Mrázkovi, včera požádal své nadřízené, aby ho až do ukončení vyšetřování postavili mimo službu. Šéf pražských policistů Petr Želásko to však zatím odmítá.

Článek

"Mám pocit, že v tuto chvíli je něco takového nad rámec jeho oprávnění. O postavení mimo službu bych rozhodl až v momentě, kdy by proti němu bylo zahájeno trestní stíhání," řekl k tomu Právu Želásko.

Inspekce ministra vnitra podezírá podle informací Práva Skrovného, že počátkem března 2004 v souvislosti s vyšetřováním úvěrových podvodů neoprávněně v policejních databázích lustroval jistého podnikatele, kterému v této kauze hrozilo až 12 let vězení. Dokument se posléze při vyšetřování kauzy biolíh našel u známého lobbisty Františka Vybírala. Ten prý informace dostal od Mrázka. Kriminalisté teď proto vyšetřují, zda Skrovný nebyl jedním z Mrázkových policejních informátorů. [celá zpráva]

Želásko včera uvedl, že únik citlivých údajů z evidencí policie vnímá jako velký problém.

"Pan Skrovný v roce 2004 pracoval jako analytik, takže lustrace na žádost svých kolegů prováděl. Zatím však nemám dostatek informací, takže nemohu soudit, zda dokument vynesl právě on," řekl k tomu Želásko.

Skrovný své nadřízené také požádal, aby byl v tomto případě zbaven mlčenlivosti a mohl tak k věci vypovídat. "Jinak bych se nemohl bránit a bylo by tak porušeno moje ústavou dané právo na spravedlivý proces," řekl Právu Skrovný.

Želásko dal ve čtvrtek najevo, že se zbavením důstojníka mlčenlivosti nemá problém. "Pokud by byl obviněn a státní zástupce by usoudil, že je to pro vyšetřování případu nezbytné, tak tomuto požadavku vyhovím," řekl pražský policejní šéf.

Inspekce už podala státnímu zástupci návrh, aby Skrovného obvinil z trestného činu neoprávněného nakládání s osobními údaji, žalobce ale případ vrátil policii k došetření. Podle informací Práva měl státní zástupce vyšetřovatelům mimo jiné nařídit, aby zajistila výpisy z bankovních účtů Skrovného, na které měly podle inspekce chodit Mrázkovy úplatky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám