Hlavní obsah

Policie bude střežit ruzyňské letiště do neděle

Právo, ČTK, jt, rav
PRAHA

Bezpečnostní opatření na pražském ruzyňském letišti, která policie zavedla po upozornění senzibilky na možnost teroristického útoku, potrvají nejméně do konce týdne. Sdělila to mluvčí cizinecké policie Nela Gajdušková. Areálem letiště procházejí hlídky uniformovaných i neuniformovaných policistů, oproti středečnímu večeru se ale snížil jejich počet.

Článek

"Oproti normálnímu stavu jsou opatření stále intenzivnější, zaměřujeme se zejména na odlety letadel do rizikových destinací," řekla Právu Gajdušková. Na místě podle ní zůstává i obrněný transportér, který byl na ochranu letiště nasazen ve středu. "Operativně se pohybuje po letištním areálu," přiblížila Gajdušková s tím, že provoz letiště však nebyl omezen.

Informaci o hrozbě teroristického útoku poskytla policii ve středu odpoledne senzibilka, která uvedla své jméno a kontaktní informace. Její informace však podle ministra vnitra Ivana Langera nemá povahu přímého ohrožení. [celá zpráva] Policie i přesto přísnější bezpečnostní opatření přijala, podle mluvčího policejního prezidia Pavla Hantáka si policie nemůže dovolit podcenit žádné riziko.

Paroubek vyzval Langera k rezignaci

Záležitost se stala rovněž předmětem vnitropolitického boje. Opoziční ČSSD kvůli ní zpochybnila aktivity ministra vnitra Ivana Langra (ODS) a vyzvala ho k omluvě a rezignaci.

Nasazení desítek policistů ve středu na letišti v Praze Ruzyni na základě podnětu "jakési vědmy" svědčí podle Paroubka o chybě celého systému a především o naprosté nekompetentnosti ministra vnitra, který za podobné "výstřelky" plně odpovídá. "Svým činem naznačil, čeho všeho tato vláda může být schopna, když jeden z jejích nejvlivnějších členů zjevně podléhá tmářství," dodal Paroubek.

"Nejednalo se o mimořádnou a spektakulární akci, šlo o standardní opatření, kterého se účastnilo 22 policistů v té době sloužících na letišti. Opatření se neúčastnily žádné speciální jednotky policie," oponoval Langer ve svém večerním prohlášení.

Spolupráce se senzibily není výjimečná

Současný případ přitom není v poslední době jediný, kdy senzibil upozornil policii na možné nebezpečí. Naposled se tak stalo na podzim loňského roku krátce po přísných vládních bezpečnostních opatřeních přijatých kvůli hrozbě útoků na židovské objekty v centru Prahy. Senzibil tehdy upozornil na uložení výbušniny ve stanici metra na pražském Vyšehradě. Podezření se však tehdy nepotvrdilo.

Senzibilové s policií spolupracují i při hledání pohřešovaných osob, v roce 2001 se např. podíleli na hledání sourozenců Vosmanských. Děti tehdy odjely se svým belgickým švagrem Stephanem Knaepenem na výlet, ale všichni se ztratili. Policie pak nalezla mrtvého Knaepena a ostatky sourozenců nakonec objevil náhodný chodec v lese. Podle všeho je připravil o život Knaepen.

Naposled se senzibil snažil polici pomoct při pátrání po pedofilovi, který od podzimu loňského roku zneužívá děti na pražském sídlišti Prosek. Ani jeho informace však stejně jako v ostatních případech ke kýženému cíli nevedly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám